Kongres traži od Trumpa da se izjasni protiv rasizma

Trump smatra da ne treba gubiti vrijeme pokušavajući pregovarati s Kim Jong-unom (AP)

Američki Kongres usvojio je zajedničku rezoluciju kojom se od predsjednika Donalda Trumpa traži da se izjasni protiv grupa koje šire mržnju i podržavaju rasizam, ekstremizam, antisemitizam i zalaganje za superiornost bijelaca.

Predstavnički dom usvojio je rezoluciju dan nakon Senata. Mjera će biti proslijeđena Trumpu, koji je bio kritikovan zbog reakcije na nasilje u Charlottesvilleu u Virginiji.

Glasnogovornica Bijele kuće saopćila je da će Trump “apsolutno” potpisati rezoluciju koju je podnio demokratski senator Mark Warner s kolegama iz obje stranke – demokratima Timom Kaineom i Richardom Blumenthalom, te republikancima Coryjem Gardnerom, Johnnyjem Isaksonom i Lisom Murkowski, prenosi Glas Amerike.

Ubistvo Heather Heyer

U tekstu rezolucije spominje se skup “stotina bjelačkih nacionalista, zagovornika superiornosti bijelaca, pripadnika Ku Klux Klana i neonacista” u Charlottesvilleu 11. augusta, koji su uzvikivali rasističke i antisemitske parole i “nasilno se sukobili s protivdemonstrantima”.

Navodni neonacist uletio je narednog dana automobilom među učesnike protivdemonstracija, usmrtio Heather Heyer i povrijedio 19 osoba. Poginula su i dva policajca kad se srušio helikopter u kojem su nadzirali proteste.

Kongres je osudio ubistvo Heather Heyer “kao domaći teroristički napad”. U rezoluciji se navodi da Kongres odbacuje “bjelački nacionalizam, zagovaranje superiornosti bijelaca i neonacizam kao izraze mržnje i netolerancije koji su u suprotnosti s američkim principima”.

Trumpova administracija poziva se da upotrijebi sva raspoloživa sredstva u rješavanju problema porasta broja tih grupa u zemlji i istraži sva djela zastrašivanja i domaćeg terorizma za koja su odgovorne i spriječi daljnje nasilje.

Dogovor o imigrantima

Trump je prvobitno za nasilje u Charlottesvilleu okrivio “mnoge strane” da bi nekoliko dana kasnije osudio neonaciste, zagovornike superiornosti bijelaca i pripadnike Ku Klux Klana. Nakon toga je ponovno okrivio “obje strane”.

Vodeći demokrati u Kongresu saopćili su također kako su postigli dogovor s predsjednikom Trumpom o programu koji štiti od deportacije mlade imigrante, koji su kao djeca ilegalno dovedeni u SAD.

“Rasprava na ‘vrlo produktivnom sastanku’ s Trumpom u Bijeloj kući bila je fokusirana na program zaštite za mlade imigrante, poznat pod imenom DACA. Dogovorili smo da se brzo osigura zaštita tog programa u zakonu i izradi paket zakona o graničnoj sigurnosti, koji isključuje zid, što je prihvatljivo objema stranama”, navodi se u saopćenju demokratskih čelnika Nancy Pelosi i Chucka Schumera, u kojem se očito aludira na Trumpov poziv na izgradnju graničnog zida s Meksikom.

Izvor: Agencije