Kongres SAD-a traži od Srbije da riješi slučaj braće Bytyqi

Braća Mehmet, Agron i Ylli Bytyqi uhapšeni su 1999. godine na ulasku u Srbiju zbog, kako su tvrdili tadašnje vlasti Srbije, nelegalnog prelaska granice, da bi po odsluženju kazne bili pušteni iz zatvora, a potom ubijeni (EPA)

Predstavnički dom Kongresa Sjedinjenih Američkih Država u punom sastavu prvi put je jednoglasno usvojio rezoluciju, kojom se od Srbije zahtijeva da riješi slučaj ubistva trojice braće Bytyqi – Yllija, Agrona i Mehmeta, prenosi Beta portal Glas Amerike (VOA).

Po proceduri, rezoluciju treba da usvoji i Senat, nju je u aprilu ove godine ponovo podnio kongresmen Lee Zeldin iz New Yorka, a usvojio je Odbor za vanjsku politiku Predstavničkog doma 17. jula.

U dokumentu se navodi se da od napretka u rješavanju tog slučaja treba da zavisi razvitak odnosa Sjedinjenih Američkih Država i Srbije.

“Neprihvatljivo je da nijedna osoba nikada nije proglašena krivom za ubistvo braće Bytyqi ili bilo kojih drugih zločina povezanih sa njihovom smrću i da se niko ne suočava sa optužbama za te zločine”, navodi se u rezoluciji.

Srbija bi, prema rezoluciji, rješenje tog ubistva trebalo da postavi kao prioritet za istragu i krivično gonjenje onih za koje vjeruju da su odgovorni za taj zločin.

Prioritetna istraga

“Vlada Srbije i njena relevantna ministarstva i uredi, uključujući i Tužilaštvo za ratne zločine Srbije, trebalo bi da postave kao prioritet istragu i krivično gonjenje zvaničnika za koje se vjeruje da su odgovorni za te smrti”, ukazuje se u tekstu dokumenta.

Navodi se da Goran Radosavljević Guri, nekadašnji komandant policijske jedinice Žandarmerija, radi kao konsultant jedne firme u Beogradu, a također je i visoko pozicionirani član vladajuće Srpske napredne stranke, čiji je predsjednik ujedno i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.

Glas Amerike prenosi da se porodica ubijene braće Bytyqi zahvalila na angažmanu američkim kongresmenima Eliotu Engelu i Leeju Zeldinu, a sada i čitavom Predstavničkom domu, zbog činjenice da im “daju snagu, koja im je neophodna da nastave da se bore za pravdu”, prenijela je Beta.

“Nadamo se da će specijalni predstavnik za Zapadni Balkan Matthew Palmer i specijalni izaslanik za pregovore Beograda i Prištine Richard Grenell čuti ove glasove i u svom radu postaviti kao prioritet slučaj braće Bytyqi i pravdu za žrtve ratnih zločina. Kongres je danas pokazao da se žrtve ne mogu ignorirati”, piše u saopćenju porodice Bytyqi.

Ubistvo braće

Illir Bytyqi je nekoliko puta u svojim javnim nastupima isticao da je od predsjednika Srbije Aleksandra Vučića dobio informacije, prema kojima je za ubistvo njegova tri brata odgovoran nekadašnji visoki policijski funkcioner Goran Radosavljević Guri – danas član Vučićeve vladajuće Srpske napredne stranke, piše VOA, a prenosi Beta. ​

Braća Mehmet, Agron i Ylli Bytyqi uhapšeni su 1999. godine na ulasku u Srbiju zbog, kako su tvrdili tadašnje vlasti Srbije, nelegalnog prelaska granice, da bi po odsluženju kazne bili pušteni iz zatvora, a potom ubijeni.

Njihova tijela su otkrivena jula 2001. godine u masovnoj grobnici u Petrovom Selu, u istočnoj Srbiji na području baze koju je kontrolirala jedinica pod komandom Gorana Radosavljevića Gurija. Tijela su pronađena sa vezanim rukama i sa ranama od ispaljenih metaka na potiljku.

Dvojica policajaca optuženih za pomaganje u ubistvu braće Bytyqi, Sreten Popović i Miloš Stojanović su, prema odluci odjeljenja Višeg suda u Beogradu za ratne zločine, oslobođeni krivice. Sud je naveo da nema dokaza o njihovoj umiješanosti u ubistva počinjena jula 1999.

Izvor: Agencije