Kongres SAD-a pozvao NATO da uputi ‘poruku prijateljstva’

Nancy Pelosi je pozvala Jensa Stoltenberga da se obrati zastupnicima oba doma Kongresa 3. aprila (EPA)

Predsjednica američkog Zastupničkog doma Nancy Pelosi pozvala je generalnog sekretara NATO-a Jensa Stoltenberga da govori pred Kongresom 3. aprila kako bi uputio “poruku prijateljstva”, u trenutku kada su evropski saveznici prilično nepovjerljivi prema američkom predsjedniku Donaldu Trumpu.

U ime demokratskih i republikanskih čelnika u Kongresu, Pelosi je pozvala Stoltenberga da se obrati zastupnicima oba doma 3. aprila u Washingtonu, prenosi Hina.

“U ovom kritičnom trenutku za Sjedinjene Američke Države, NATO i Evropsku uniju, Kongres i američki narod jako žele čuti vašu poruku prijateljstva i partnerstva, dok zajedno radimo kako bi ojačali naš izuzetno važan savez i radili na miru u svijetu”, napisala je Pelosi u pismu.

Od dolaska u Bijelu kuću, američki republikanski predsjednik Trump uporno traži od partnera u NATO-u da povećaju izdvajanja za odbranu.

Sredinom januara evropski partneri iz NATO-a dobili su još jedan razlog za zabrinutost nakon što je list New York Times napisao da je američki predsjednik navodno više puta povjerio visokim dužnosnicima da ne vidi svrhu NATO-a i da bi se Sjedinjene Američke Države iz tog saveza trebale povući.

Olakšanje u državama članicama

Sredinom februara je vršilac dužnosti američkog ministra odbrane Patrick Shanahan istakao u Briselu čvrstu američku privrženost NATO-u i njegovom Članu 5. o uzajamnoj odbrani.

“Sjedinjene Američke Države privržene su NATO-u, naše obaveze iz Člana 5. ostaju čvrste i Amerika će nastaviti predvoditi i podržavati transatlantsko jedinstvo i sigurnost”, rekao je on na konferenciji za novinare nakon završetka dvodnevnog sastanka ministara odbrane zemalja članica NATO-a.

U drugačijim okolnostima takva izjava američkog ministra odbrane bila bi samorazumljiva i nepotrebna, ali s obzirom na niz izjava Trumpa kojima je dovodio u pitanje američku podršku NATO-u, vjerovatno će biti dočekana s olakšanjem u državama članicama Saveza.

Izvor: Agencije