Kongres SAD-a neće podržati vojnu intervenciju u Venecueli

Eliot Engel je upozorio na moguće negativne efekte na građane Venecuele (Arhiva)

Kongres neće podržati američku vojnu intervenciju u Venecueli, uprkos izjavama predsjednika Donalda Trumpa o takvoj mogućnosti, izjavio je predsjedavajući Odbora za vanjske poslove Zastupničkog doma SAD-a Eliot Engel.

“Zabrinut sam zbog predsjednikovog zveckanja oružjem. Želim biti jasan pred svima – vojna intervencija nije opcija”, rekao je on na početku saslušanja pred Odborom na temu političke situacije u Venecueli, prenosi Reuters.

Engel je upozorio na moguće negativne efekte na građane Venecuele zbog odluke SAD-a da uvede sankcije državnoj naftnoj kompaniji PDVSA, kako bi ograničile pristup predsjedniku Nicolasu Maduru prihodima od nafte.

Moguće posljedice sankcija

“Podržavam potrebu da se na ovaj način pritisne Maduro, ali Bijela kuća mora uzeti u obzir moguće posljedice tih sankcija na venecuelanski narod ako Maduro ne napusti funkciju u narednim sedmicama”, rekao je predsjedavajući Odbora za vanjske poslove Zastupničkog doma.

Trump je u nedjelju izjavio da ne isključuje mogućnost upotrebe američkih oružanih snaga u Venecueli.

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov upozorio je američkog državnog sekretara da je Rusija protiv svake upotrebe sile u Venecueli, saopćilo je rusko Ministarstvo vanjskih poslova.

Izvor: Agencije