Kongres SAD-a: Kina provodi represiju nad Ujgurima bez presedana

Kina je optužena u augustu pred Odborom za ljudska prava UN-a da je zatočila milion osoba u centrima za preodgoj u regiji Xinjiang (EPA)

Kineske vlasti provode represiju bez presedana nad muslimanskom manjinom Ujgurima, koja možda predstavlja zločin protiv čovječnosti, naveli su republikanski i demokratski zastupnici u vrlo kritičnom izvještaju američkog Kongresa o ljudskim pravima u Kini.

Kineska Komunistička partija i dalje monopolizira vlast putem represije, nadzora, indoktriniranja i brutalnosti koje provodi država, navodi se, prenose agencije.

Washington je očekivao da će otvaranje Kine i njen jaki ekonomski rast dovesti do poboljšanja stanja, ali posljednjih godina represija se pojačala, piše u tom godišnjem izvještaju na više od 300 stranica.

Centri za ‘politički preodgoj’

Naglašava se strašno stanje ljudskih prava u Kini i njihovo pogoršanje, ako se uzmu u obzir sva raspoloživa mjerila od kada je Xi Jinping stao na čelo Komunističke partije 2012. godine i zatim postao predsjednik godinu dana kasnije.

Posebno zabrinjavaju samovoljna i masovna zatočenja do milion ili više Ujgura i drugih muslimanskih manjina u tim centrima za “politički preodgoj” na zapadu Kine, naglašavaju republikanski predsjednik Komiteta za Kinu, senator Marco Rubio, i zastupnik Predstavničkog doma Chris Smith.

“Ta postupanja bi mogla predstavljati zločine protiv čovječnosti”, upozorili su i posebno istakli represiju etničkih manjina u autonomnoj ujgurskoj regiji Xinjiang.

Prema tom izvještaju, Komunistička partija nastavlja i represivnu politiku na Tibetu, putem proširenog nadzora, kao i pravilima kojima ograničavaju vjerske i kulturne slobode Tibetanaca.

Američki Kongres redovno kritizira stanje ljudskih prava u Kini.

Optužbe pred Ujedinjenim narodima

Republikanski predsjednik Donald Trump je postigao značajno zbližavanje s Pekingom i “prijateljem Xi Jinpingom” početkom mandata 2017. godine, ali je nedavni trgovinski rat zahladio odnose između Kine i Sjedinjenih Američkih Država.

Kina je optužena u augustu pred odborom za ljudska prava Ujedinjenih naroda da je zatočila milion osoba u centrima za preodgoj u regiji Xinjiang, na sjeverozapadu zemlje, kolijevci Ujgura.

Peking je odbacio te informacije.

Izvor: Agencije