Kongres: Prošlo je 100 dana od ubistva Khashoggija, slučaj nije okončan

Američki Kongres traži da se otkrije istina u slučaju ubistva Khashoggija (EPA)

Omaž saudijskom novinaru Jamalu Khashoggiju, povodom 100 dana od njegovog ubistva u konzulatu Saudijske Arabije u Istanbulu 2. oktobra prošle godine, održan je u američkom Kongresu.

Događaju su prisustvovali zastupnici iz Republikanske i Demokratske stranke, na čelu sa Nancy Pelosi, predsjednicom Zastupničkog doma.

Prema njenim riječima, ubistvo Khashoggija “nije samo zločin protiv njega, nego i zločin protiv čovječnosti i napad na američke i vrijednosti demokratije”.    

“Ako donesemo odluku u ovom slučaju da naši trgovinski interesi nadilaze naše vrijednosti, onda smo izgubili svoj moralni autoritet. Trgovinski interesi i strateški položaj neke zemlje ne bi trebali utjecati na njene demokratske vrijednosti”, dodala je. 

Senator Chris Van Hollen je rekao da “okupljanje ovolikog broja [zastupnika] zbog Khashoggija šalje poruku Saudijskoj Arabiji da nećemo sjediti skrštenih ruku”. 

“Nadamo se da će Kongres poslati jaku poruku Saudijskoj Arabiji kojom ćemo zahtijevati punu odgovornost za ubice Khashoggija”, rekao je.

Zastupnik Mark Warner je istaknuo kako od Bijele kuće nije čuo nikakve izjave kojima se staje u odbranu slobode medija tokom mandata aktualne administracije. 

‘Ubice Khashoggija moraju biti kažnjene’

Republikanski zastupnik Steve Chabot smatra da je Jamal Khashoggi bio “nezavisan glas koji je pozivao na reformu”, dok je zastupnik Tom Malinowski kazao da “ubice Khashoggija moraju biti kažnjene, inače bi to značilo da Saudijska Arabija kontrolira Sjedinjene Američke Države”. 

Prema riječima predsjednika Odbora za vanjske poslove u Zastupničkom domu Eliota Engela, “kažnjavanje Khashoggijevih ubica je nužno”. Zaštita novinara će, dodaje, biti prioritet za njegov Odbor.

Mohamed al-Menshawi, dopisnik Al Jazeere, istaknuo je kako, uprkos podjelama između Republikanske i Demokratske stranke vezano za blokadu vlade i pitanje zida na granici s Meksikom, u američkom Kongresu postoji “potpuni konsenzus o osudi onih koji su odgovorni za ubistvo Khashoggija na 100. dan od njegova ubistva”.   

Al-Menshawi je ukazao na to da su mnogi članovi Zastupničkog doma i Senata iz reda vladajuće Republikanske stranke obećali da odgovorni za ubistvo Khashoggija moraju biti kažnjeni.

“Među njima su i oni koji su se odrekli Trumpovog davanja prednosti trgovinskim sporazumima i novcu nad američkim načelima”, rekao je.  

Smatra da je “poslana jasna poruka Saudijskoj Arabiji kako ovo pitanje još nije okončano u Washingtonu”.

“Slučaj je i dalje aktualan i postoji velika odlučnost među članovima Kongresa da dođu do srži istine i da odgovorni budu izvedeni pred lice pravde”, zaključio je Al-Menshawi.

Izvor: Al Jazeera