Kongres povukao Trumpov zakon o zdravstvenom osiguranju

Trump je od predsjednika Zastupničkog doma Paula Ryana zatražio da povuče nacrt zakona (EPA)

Američki predsjednik Donald Trump doživio je težak politički poraz s obzirom na to da je morao zatražiti od republikanaca da povuku nacrt zakona o reformi zdravstvenog sustava zbog nedovoljnog broja glasova, javile su svjetske agencije.

Predsjednik Zastupničkog doma Paul Ryan razgovarao je s predsjednikom, koji je zatražio da povuče nacrt zakona, rekao je neimenovani izvor iz Kongresa.

Time su republikanski lideri željeli izbjeći ponižavajući poraz za predsjednika Trumpa, ocjenjuju američki mediji.

Jedno od ključnih predizbornih obećanja

Republikanski vođe planirali su glasati o novom zakonu, a trebalo im je 216 glasova od 430 zastupnika donjeg doma, koji ima 237 republikanaca i 193 demokrata.

Odluka o povlačenju nacrta zakona donesena je kada se pokazalo da broj protivnika među republikancima prelazi 30, dok su svi demokrati bili protiv.

Novi zakon o zdravstvenom osiguranju, koji podržava Donald Trump, trebao je unijeti znatne promjene u dosadašnji zakon, tzv. Obamacare (Affordable Care Act), koji je prvi put omogućio zdravstveno osiguranje velikom broju siromašnih Amerikanaca.

Trump je prethodno poručio republikancima da podrže njegov plan zdravstvene reforme i odbace Obamacare ili će izgubiti svaku prigodu da ga reformiraju. 

Objavio je takav ultimatum nakon što je Zastupnički dom u četvrtak za jedan dan prolongirao glasanje o reformi jer je postalo jasno da je dio republikanaca ne želi podržati. 

“Nakon sedam strašnih godina Obamacarea ovo je konačno vaša prilika za veliki plan”, napisao je Trump na Twitteru.

Poništenje Obamacarea, zdravstvene politike bivšeg predsjednika Baracka Obame, koja je i jedan od zaštitnih znakova njegovih dvaju mandata, jedno je od temeljnih predizbornih Trumpovih obećanja. 

Podjela po stranačkoj liniji

Gotovo 50 posto odraslih Amerikanaca kaže da republikanska zdravstvena reforma “ne predstavlja poboljšanje” u odnosu na Obamacare, pokazala je anketa Reuters/Ipsosa.

U ispitivanju javnog mišljenja provedenom od 13. do 23. ožujka 49 posto odraslih Amerikanaca reklo je da novi zakon neće biti bolji, dok 33 posto smatra da hoće.

Preostalih 18 posto ne zna.

Odgovori su uglavnom podijeljeni po stranačkoj liniji. Blizu 19 posto demokrata i 53 posto republikanaca smatra da bi novi zakon bio bolji od Obamacarea, dok 73 posto demokrata i 22 posto republikanaca vjeruje da ne bi.

Izvor: Agencije