Kongres odbacio vanredno stanje, Trumpu ostaje pravo veta

Donald Trump
Trump je jednostrano proglasio vanredno stanje (Reuters)

Zastupnički dom američkog Kongresa poništio je proglašenje vanrednog stanja na granici s Meksikom, ali je predsjedniku Donaldu Trumpu ostala mogućnost da na to stavi veto i nastavi po svom.

Većinom od 245 glasova, uz 182 protiv, Zastupnički dom usvojio je rezoluciju kojom se odbacuje vanredno stanje i “prebacio lopticu” na Senat, u kojem republikanci imaju većinu.

Iako je usvajanje rezolucije pobjeda za predsjednicu Zastupničkog doma Nancy Pelosi, većina kojom je ona usvojena nije dovoljna da se premosti mogući Trumpov veto.

Samo je 13 republikanskih kongresmena glasalo uz demokrate.

Trump je nedavno jednostrano proglasio vanredno stanje jer demokratska većina u Zastupničkom domu nije htjela pristati da se iz državnog budžeta finansira zid.

Traži 5,7 milijardi dolara

Trumpu odluka Zastupničkog doma zasad nije problem jer na nju može staviti veto, pravo koje dosad nije koristio, a za poništenje veta potrebna je dvotrećinska većina u oba doma, što je malo vjerovatno.

Bitka u Kongresu posljednje je poglavlje “rata” između Trumpa i demokrata u vezi s finansiranjem gradnje sigurnosnog zida na granici s Meksikom, što je jedno od važnijih Trumpovih obećanja iz predsjedničke kampanje.

Trump je za zid iz budžeta tražio 5,7 milijardi dolara, ali s obirom na to da taj iznos nije mogao dobiti, proglasio je vanredno stanje, što mu omogućuje da sam alocira novac koji je Kongres namijenio za druge svrhe.

Nezavisno od borbe u Kongresu, Trumpov planirani zid vjerovatno će se biti na kušnji i na sudovima.

Izvor: Agencije