Kongres odbacio prijedlog za opoziv Trumpa

Nancy Pelosi je izjavila da predsjednik SAD-a želi 'Ameriku ponovo učiniti bijelom' (EPA)

Predstavnički dom Kongresa Sjedinjenih Američkih Država ubedljivom većinom odbacio je predlog demokratskog kongresmena Ala Greena za rezoluciju o opozivu predsednika Donalda Trumpa zbog nedavnih rasističkih uvreda na račun četiri demokratske predstavnice, u glasanju koje je prikazalo koliko su demokrate podeljene po pitanju pokušaja da se Trump ukloni pre izbora 2020.

Predlog teksaškog demokrate je odbačen sa 332 glasa, a protiv predloženih mera je glasalo i tri petine demokrata.

Po tim rezultatima se može pretpostaviti, piše agencija Associated press, da je predsedavajuća Predstavničkog doma Nancy Pelosi, demokrata, bila uspešna u naporima da spreči pokušaj impičmenta pre pribavljanja eventualnih dokaza koji bi pridobili javnost za smenu predsednika.

Pelosi i drugi demokratski lideri, međutim, smatrali su da bi glasanje o takvoj rezoluciji bilo nepotrebno, opasno i razdiruće u inače “ranjivom” Kongresu.

Ona je navela da će odbor demokrata u Kongresu obustaviti Greenovu rezoluciju.

“Odmah ćemo se toga osloboditi”, rekla je Pelosi novinarima i pre glasanja.

Trump: Najsmešniji projekat

“Ima mnogo nezadovoljstva, s raznih strana. Ali nekad jednostavno morate da zauzmete stav”, rekao je Green posle glasanja.

Svi republikanci su glasali protiv impičmenta.

“Ovo je jedino što su oni hteli da urade još od dana izbora”, rekao je u kratkoj izjavi lider republikanaca u Predstavničkom domu Kevin McCarty.

Trump je pokušaj impičmenta nazvao “najsmešnijim projektom u koji je ikada bio uključen”.

On je rekao da je “ogromna većina protiv impičmenta završetak te priče” i pozvao demokrate da se “vrate poslu”.

Većina građana protiv opoziva Trumpa

AP navodi da novije ankete pokazuju da se većina građana protivi impičmenta, a čak i kad bi Predstavnički dom izglasao impičment, što je jednako podizanju optužnice, Tramp bi na suđenju u Senatu gotovo sigurno bio oslobođen optužbi.

Kongresmen Green je predlog za impičment podneo zbog Trumpovih nedavnih komentara o četiri demokratske predstavnice kojima je poručio da se “vrate u svoje zemlje”.

Poslanice Alexandria Ocasio-Cortez, Ayanna Pressley, Ilhan Omar i Rashida Tlaib su pripadnice manjina, ali sve imaju američko državljanstvo i samo Omar nije rođena u SAD.

Trumpove opaske su u javnosti naišle na oštre osude za rasizam i ksenofobiju.

I sama Nancy Pelosi je u jednom trenutku izjavila da predsednik hoće da “Ameriku ponovo učini belom”.

Green je u svom zahtevu naveo da je Trump izneo “rasističke uvrede” na račun obojenih predstavnica demokrata u Kongresu, kao i da Trump nije sposoban da bude predsednik, preneo je AP.

Izvor: Agencije