Kongres na pauzi, suđenje Trumpu u Senatu nepoznanica

Pelosi još nije proslijedila rezoluciju o opozivu bez koje ne može da počne suđenje u Senatu (EPA)

U američkom Kongresu je u toku praznična pauza poslije odluke Predstavničkog doma o opozivu predsjednika Donalda Trumpa, a članovi Kongresa su otišli na pauzu bez dogovora o nastavku procesa.

Kako navodi Glas Amerike, glavno pitanje trenutno u Washingtonu je kako će izgledati takozvano suđenje u Senatu, na kojem će se odlučivati o Trumpovoj smjeni, i da li će demokratama biti omogućeno da pozovu nove svjedoke tokom tog procesa, prenosi Beta.

Gornjem domu Kongresa još nije ni proslijeđena rezolucija o opozivu, usvojena u Predstavničkom domu, zbog čega republikanci i Trump kritikuju predsjedavajuću Nancy Pelosi.

Demokrate žele da u Senatu svjedoče predsjednikovi aktuelni i bivši saradnici koji su odbijali da sarađuju u istrazi o opozivu.

Novi svjedoci

Zahtjev za izvođenjem novih svjedoka pravdaju i objavljenim mailovima, u kojima se navodi da je Bijela kuća tražila zamrzavanje vojne pomoći Ukrajini samo sat i po nakon spornog telefonskog razgovora američkog lidera sa ukrajinskim kolegom Volodimirom Zelenskim, koji je bio i povod za Trumpov opoziv.

Bijela kuća želi brzo okončanje procesa u Senatu, na kojem se očekuje da predsjednik bude oslobođen optužbi.

Trump na Twitteru napada predsjedavajuću Predstavničkog doma Nancy Pelosi i naziva je “ludom” zato što još nije proslijedila rezoluciju o opozivu bez koje ne može da počne suđenje u gornjem domu Kongresa.

Izvor: Agencije