Kongres: Ivanka Trump ne čuva e-poštu u skladu sa zakonom

Ivanka Trump ne čuva zvanične e-poruke koje dobije na svom ličnom nalogu ako ne odgovori na njih (EPA)

Ivanka Trump, kćerka američkog predsjednika Donalda Trumpa i savjetnica u Bijeloj kući, ne čuva svu svoju službenu komunikaciju e-poštom onako kako to zahtijeva federalni zakon, izjavio je predsjedavajući Komiteta za nadzor u Zastupničkom domu Kongresa Elijah Cummings.

Cummings, demokrata iz Marylanda, naveo je u pismu da je Trumpov advokat Abbe Lowell krajem prošle godine obavijestio odbor da Ivanka Trump ne čuva zvanične e-poruke koje dobije na svom ličnom nalogu ako ne odgovori na njih, prenosi AP.

Cummings je rekao da se time krši Zakon o predsjedničkoj evidenciji, prenosi Tanjug.

On je, također, kazao da je Lowell potvrdio da Ivankin muž Jared Kushner koristi aplikaciju za razmjenu poruka WhatsApp za obavljanje službenih poslova vlade Sjedinjenih Američkih Država.

Slično kao Hillary Clinton

CNN je prošle godine prenio da Kushner komunicira sa saudijskim princem prijestolonasljednikom Mohammedom bin Salmanom koristeći ovu aplikaciju.

U intervjuu za ABC News prošle godine, Ivanka Trump je branila upotrebu privatnog e-mail naloga, rekavši: “Sve moje poruke su arhivirane i čuvaju se. Nije bilo brisanja”, navodi agencija.

Otkriće da korisiti privatni e-mail nalog uznemirilo je pojedine Trumpove savjetnike, koji strahuju da je ta praksa Trumpove kćerke slična onoj na koju se fokusirao tokom svoje kampanje 2016. godine, a koja se odnosila na protukandidatkinju iz Demokratske stranke Hillary Clinton i njenu upotrebu ličnih mailova.

Američki predsjednik osudio je u više navrata Hillary Clinton zbog toga što je kao državna sekretarka koristila privatni server za elektronsku poštu za vladine poslove.

Izvor: Agencije