Konferencija u Dohi: Za slobodu govora se uvijek mora boriti

Konferencija pod nazivom “Freedom of Expression: Facing up the Threat”, koja je okupila više od 200 predstavnika medija i novinarskih organizacija iz cijelog svijeta, održana je u Dohi u jeku krize u arapskom Zaljevu.

Sa skupa su poslali jedinstvenu poruku da sloboda izražavanja nema alternativu, a da novinari i mediji jedino ujedinjeni na globalnom planu mogu istrajati u borbi za svoja prava, javlja novinar Al Jazeere Marko Radoja.

Younes M'Jahed, predstavnik International Federation of Journalist, istakao je da sloboda medija ne može odvajati od ljudskih prava, odnosno da novinarska prava i jesu ljudska prava i obratno.

“Proteklih 17 godina smo više puta imali potrebu da štitimo, pravno branimo i osiguravamo prava novinara širom svijeta. Tamo gdje su ugrožena novinarska prava, ugrožena su i ljudska prava”, poručio je M'Jahed.

Organizator skupa i predsjednik National Human Rights Committeeja Ali Bin Smaikh Al Marri poručio je da se za slobodu govora uvijek iznova mora boriti, osvrnuvši se na zajedničku solidarnost novinara u borbi protiv zahtjeva za ukidanjem Al Jazeere, javlja Radoja.

Poručeno je kako je profesionalni novinarski svijet mora zaštiti Al Jazeeru, koja je žrtva diktatora, koji su odlučili ušutkati glas slobode i razuma, a koji je posebno važan za arapski svijet i za sve one ljude čiji glas se ne čuje.

Naglašeno je da su Al Jazeerine uposlenike počeli zavarati i suditi im, te da tu televiziju protjeruju iz pojedinih zemalja i da se blokira pristup njenim web sadržajima.

Učesnici skupa su upitali zašto se to dešava, ali na to pitanje niko nije odgovorio.

Također je naglašeno da se nacionalnoj novinskoj agenciji Katara hakirao internet portal i da su se podmetnule lažne vijesti, što, kako se navodi, svi znaju i što je istraga pokazala, ali da se i dalje vrši pritisak i što se mora zaustaviti.

Učesnici skupa su Kataru savjetovali i dalje snažnu, pametnu i diplomatsku borbu koju je vodio i do sada te da tuži međunarodnim sudovima zaljevske zemlje koje su brutalno udarile na suverenitet Katara kao i na slobodu medija.

Saudijska Arabija, Bahrein, Ujedinjeni Arapski Emirati i Egipat nametnuli su sankcije Kataru prošlog mjeseca i optužuju Dohu da finansira ekstremističke grupe, te da je postala saveznik Iranu što Katar negira.

U sklopu dvodnevnog događaja, obogaćenog mnogobrojnim panelima na kojim se govorilo o slobodi izražavanja i slobodi medija, održana je i izložba slika s tim motivima.

Tokom dana se nastavlja diskusija, a sutra slijede zaključci koji će biti upućeni svjetskim organizacijama i Ujedinjenim narodima.

Izvor: Al Jazeera