Oglasi

Konačna odluka: Oduzimanje dozvole Banci Srpske

Iz RS-a tvrde da državna agencija mora početi isplatu osiguranih depozita u roku od mjesec dana.
U Banci Srpske u novembru 2015. uvedena je privremena upravaArhiva

Rješenje o oduzimanju dozvole Banci Srpske sutra postaje konačno, s obzirom da mogućnost prigovora nije iskorištena u zakonskom roku.

Iz Agencije za bankarstvo Republike Srpske poručuju da je rješenje doneseno na prijedlog privremenog upravnika, te zbog negativnog kapitala banke.

Iz Agencije navode da dioničari nisu povećali kapital banke do propisanog zakonskog minimuma, iako su rokovi za to više puta produžavani.

Blokirano 75 miliona eura

Dodaju da državna Agencija za osiguranje depozita mora pokrenuti postupak isplate osiguranih depozita najkasnije za mjesec od dana oduzimanja dozvole za rad.

U Banci Srpske, koja je nastala od nekadašnje propale Balkan Investment banke, u novembru 2015. je uvedena privremena uprava, jer nije radila u skladu sa Zakonom o bankama RS-a i drugim zakonskim i podzakonskim propisima.

U toj banci su blokirani depoziti u iznosu od 149,5 milionа konvertibilnih maraka (nešto manje od 75 miliona eura).

Izvor: Al Jazeera

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.