Oglasi

Konačna odluka: BiH ne može izručiti Mamića Hrvatskoj

Krivično djelo za koje je bivši čelnik Dinama optužen u Hrvatskoj nije propisano kao krivično djelo u Bosni i Hercegovini.
Mamić je pobjegao u Bosnu i Hercegovinu u junu 2018.AP - Arhiva

Apelacijsko vijeće Suda Bosne i Hercegovine donijelo je pravosnažnu odluku po kojoj Zdravko Mamić neće biti izručen Hrvatskoj jer za to nisu ispunjene zakonske pretpostavke, objavljeno je iz sjedišta tog suda u Sarajevu.

U saopćenju objavljenom na sajtu Suda Bosne i Hercegovine navodi se da je Apelacijsko vijeće Odjela za opći kriminal, u postupku po zamolnici pravosudnih tijela Hrvatske od 11. juna ove godine za izručenje Zdravka Mamića, u cilju vođenja krivičnog postupka pred Županijskim sudom u Osijeku, po optužnici za počinjenje krivičnog djela zločinačko udruživanje i zloupotrebu povjerenja u privrednom poslovanju, odlučujući o ocjeni ispunjenosti zakonskih pretpostavki za izručenje, donijelo rješenje kojim je potvrđeno prvostepensko rješenje Suda Bosne i Hercegovine od 29. augusta.

Mamića štiti bh. državljanstvo

Tim rješenjem utvrđeno je da nisu ispunjene zakonske pretpostavke za izručenje Mamića.

Analizirajući primjenu Zakona o međunarodnoj pravnoj pomoći i Ugovora o izručenju potpisanog između Bosne i Hercegovine i Hrvatske, koji predviđa mogućnost izručenja i vlastitih državljana pod precizno utvrđenim uvjetima, Prvostepeno vijeće utvrdilo je da u tom slučaju nisu ispunjene pretpostavke  za izručenje bivšeg čelnika NK Dinamo, s obzirom na to da krivično djelo za koje je optužen u Hrvatskoj nije propisano kao krivično djelo u Bosni i Hercegovini.

Zdravko Mamić pobjegao je u Bosnu i Hercegovinu u junu 2018, samo dan uoči izricanja osuđujuće presude po optužnici koja ga je teretila za izvlačenje novca iz Dinama.

U toj zemlji, u kojoj boravi u Međugorju, od izručenja ga štiti bosanskohercegovačko državljanstvo.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.