Kon: Super prenosioci virusa srednjoškolci i studenti

Kon kaže da mladi do 25 ili 30 godina najbrže prenose virus zbog velike frekvencije kontakata (Al Jazeera)

Škole su mjesto najvećeg rizika za prenošenje virusa korona, kaže epidemiolog i član Kriznog štaba Srbije Predrag Kon i dodaje da su super prenosioci virusa srednjoškolci i studenti.

On je pojasnio da zapravo mladi do 25 ili 30 godina najbrže prenose virus zbog velike frekvencije kontakata.

“U osnovnim i srednjim školama ima više od 850.000 učenika, ali je u našim školama napravljen sistem koji funkcioniše”, rekao je Kon za TV Pink i naglasio da je nošenje maski doprinijelo da u četvrtoj sedmici septembra u Srbiji ima duplo manje respiratornih infekcija nego u istom periodu prošle godine, prenosi Tanjug.

Napominje da se u školama primjenjuju preventivne mjere, da je u prve tri sedmice virus registriran u 21 osnovnoj školi i sedam srednjih, ali da su sve bili pojedinačni slučajevi, samo je u jednoj školi zabilježeno prenošenje.

Navodi da je trenutno gotovo 48.000 građana Srbije koji su se vratili iz inostranstva u nadzoru i da i sistem nadzora funkcionira.

Import virusa

Upitan za popuštanje mjera koje se tiču organiziranja manifestacija, sajmova, on je rekao da je trenutna situacija u Srbiji relativno dobra, da je uspješno prebrođen septembar, ali da import virusa i dalje traje.

“Očekujemo da će u oktobru krenuti povećanje prenosa virusa i to ne bi trebalo da ide sa događajima u kojima je rizik od transmisije prisutan. Neke manifestacije neće epidemiološki moći da se odobre. Moramo da sprečimo nagli uspon i povećanje broja obolelih”, rekao je epidemiolog.

Govoreći o vakcinama, Kon je naveo da građanima Srbije predstoji vakcinacija protiv gripa, da vakcina stiže u srijedu u sve domove zdravlja.

Ističe da je vakcinacija protiv sezonskog gripa veoma važna jer se očekuje i povećanje oboljelih od COVID-a.

Govoreći o vakcini protiv virusa korona, Kon je naveo da se približavamo situaciji da će ona biti u manjim količinama dostupna.

Na Agenciji za lijekove je da procijeni kada je situacija i koja vakcina se može primijeniti u Srbiji, jer je sigurnost veoma važna, dodao je.

Izvor: Agencije