Oglasi

Kon: Super prenosioci virusa srednjoškolci i studenti

Škole su mjesto najvećeg rizika za prenošenje virusa korona, kaže epidemiolog i član Kriznog štaba Srbije Predrag Kon.
Kon kaže da mladi do 25 ili 30 godina najbrže prenose virus zbog velike frekvencije kontakataAl Jazeera

Škole su mjesto najvećeg rizika za prenošenje virusa korona, kaže epidemiolog i član Kriznog štaba Srbije Predrag Kon i dodaje da su super prenosioci virusa srednjoškolci i studenti.

On je pojasnio da zapravo mladi do 25 ili 30 godina najbrže prenose virus zbog velike frekvencije kontakata.

"U osnovnim i srednjim školama ima više od 850.000 učenika, ali je u našim školama napravljen sistem koji funkcioniše", rekao je Kon za TV Pink i naglasio da je nošenje maski doprinijelo da u četvrtoj sedmici septembra u Srbiji ima duplo manje respiratornih infekcija nego u istom periodu prošle godine, prenosi Tanjug.

Napominje da se u školama primjenjuju preventivne mjere, da je u prve tri sedmice virus registriran u 21 osnovnoj školi i sedam srednjih, ali da su sve bili pojedinačni slučajevi, samo je u jednoj školi zabilježeno prenošenje.

Navodi da je trenutno gotovo 48.000 građana Srbije koji su se vratili iz inostranstva u nadzoru i da i sistem nadzora funkcionira.

Import virusa

Upitan za popuštanje mjera koje se tiču organiziranja manifestacija, sajmova, on je rekao da je trenutna situacija u Srbiji relativno dobra, da je uspješno prebrođen septembar, ali da import virusa i dalje traje.

"Očekujemo da će u oktobru krenuti povećanje prenosa virusa i to ne bi trebalo da ide sa događajima u kojima je rizik od transmisije prisutan. Neke manifestacije neće epidemiološki moći da se odobre. Moramo da sprečimo nagli uspon i povećanje broja obolelih", rekao je epidemiolog.

Govoreći o vakcinama, Kon je naveo da građanima Srbije predstoji vakcinacija protiv gripa, da vakcina stiže u srijedu u sve domove zdravlja.

Ističe da je vakcinacija protiv sezonskog gripa veoma važna jer se očekuje i povećanje oboljelih od COVID-a.

Govoreći o vakcini protiv virusa korona, Kon je naveo da se približavamo situaciji da će ona biti u manjim količinama dostupna.

Na Agenciji za lijekove je da procijeni kada je situacija i koja vakcina se može primijeniti u Srbiji, jer je sigurnost veoma važna, dodao je.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.