Komunalci štrajkuju, Pariz zatrpan smećem

Najavljene reforme francuske ekonomije, koje podrazumijevaju smanjenje javne potrošnje, rezultirale su protestima širom zemlje.

Posljednji u nizu je protest komunalnih radnika Pariza, koji zahtijevaju povećanje plata te da gradske vlasti prestanu koristiti privatne komunalne kompanije.

Gomile smeća na ulicama Pariza nastavljaju rasti već četvrti dan zaredom, usljed štrajka gradskih komunalnih radnika – koji su nezadovoljni zato što im plate već godinama ne rastu.

Iz Gradske uprave tvrde da je gotovo polovina od 4.900 komunalnih radnika u štrajku, tako da se smeće ne odvozi iz polovine pariških kvartova. Jedan broj komunalnih radnika odbija izaći iz Gradske vijećnice, zahtijevajući da se gradonačelnica vrati za pregovarački sto.

“U srijedu ujutro smo pregovarali. Za stolom je bio samo prezir. Prezir i ništa više. Danas smo odlučili okupirati jedan dio Gradske vijećnice. Tražimo od gradonačelnice Anne Hidalgo da se što prije vrati pregovorima. Što prije sjedne s nama i udovolji našim zahtjevima, prije ćemo se vratiti na posao. Gradonačelnica je ta koja ljude, porezne obveznike, drži za taoce. Ona je ta koja troši novac poreznih obveznika na privatne komunalne kompanije, koje nam otimaju posao”, kaže Regis Vieceli, sekretar Sindikata komunalnih radnika.

Sindikat tvrdi da Gradska uprava troši milione eura na privatne komunalne kompanije, dok plate javnih komunalaca stagniraju. Ulje na vatru dodale su i najave o smanjenju javne potrošnje širom Francuske.

“Mi ne tražimo zvijezde s neba. Tražimo malo unapređenje od 70 eura na mjesec. To nije mnogo. Gradonačelnica je do sada potrošila milione eura na privatne kompanije, umjesto da koristi gradske resurse. To je pogrešno”, zaključio je Vieceli.

Komunalni radnici, zajedno s radnicima Air Francea, čiji je protest prije tri dana prerastao u nasilje, planiraju zajedničke demonstracije u četvrtak.

Izvor: Al Jazeera