Komšić u Vatikanu: Potrebno promovisati dijalog

Strane su se usredotočile na dobre bilateralne odnose (EPA)

Papa Franjo danas je u audijenciju, u Vatikanskoj apostolskoj palači, primio Željka Komšića, predsjedavajućeg Predsjedništva Bosne i Hercegovine, koji se nakon toga sastao s državnim sekretarom kardinalom Pietrom Parolinom i podsekretarom za odnose s državama monsinjorom Miroslawom Wachowskim, saopšteno je iz Ureda Svete stolice za odnose s javnošću, prenosi Anadolija.

Tokom razgovora u Državnom sekretarijatu, koji su se odvijali u srdačnoj atmosferi, strane su se usredotočile na dobre bilateralne odnose i situaciju u BiH s posebnom pažnjom na katoličku zajednicu.

Promocija dijaloga

Isto tako, iskazana je potreba da se garantuje puno poštovanje prava svih građana i efikasna jednakost tri konstitutivna naroda u BiH, navodi se u saopštenju.

U konačnici, spomenute su i neke teme od obostranog interesa u vezi s međunarodnim i regionalnim kontekstom, kao što su mir i sigurnost, potreba za promociju dijaloga kako bi se riješile razne teme na Zapadnom Balkanu i perspektiva za proširenje Evropske unije u toj regiji.

Komšić se kao predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine 2007. godine susreo u Vatikanu s tadašnjim papom Benediktom XVI.

Izvor: Agencije