Komšić traži izvinjenje zbog Dačićevog negiranja zločina u Prijedoru

Komšić: 'Logori i druga stratišta na području Prijedora bili su najveće tvornice smrti nakon Drugog svjetskog rata' (EPA)

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić osudio je u ponedjeljak izjavu ministra vanjskih poslova Srbije Ivice Dačića, koji je negirao postojanje logora u Prijedoru, kao i zločine ubistava i mučenja koja su izvršena tokom “počinjenog udruženog zločinačkog poduhvata i genocida nad bošnjačkim i hrvatskim stanovništvom opštine Prijedor”.

Komšić je rekao da su logori Omarska, Keraterm, Trnopolje i druga stratišta bili najveće tvornice smrti nakon Drugog svjetskog rata te da o razmjerima zločina koji su počinjeni u Prijedoru najbolje govore relevantne presude Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju.

Podsjetio je da su pred tim sudom upravo zbog zločina počinjenih u logorima Omarska, Keraterm i Trnopolje osuđeni Duško Tadić, Milomir Stakić, Zoran Žigić, Mlađo Radić, Duško Sikirica, Miroslav Kvočka, Željko Mejakić, Darko Mrđa i drugi.

“Nepoštivanje osnovnih postulata međunarodnog prava potpuno diskvalificira Dačića od poslova ministra vanjskih poslova Srbije”, stav je Komšića.

Genocid i najteži ratni zločini

Istakao je da je “barbarskim činom negiranja zločina u prijedorskim koncentracionim logorima i nepoštivanjem pravomoćnih presuda međunarodnog suda Dačić za jedan korak udaljio Srbiju od civiliziranog svijeta i na najgrublji način uvrijedio sve žrtve miloševićevsko-četničkog projekta uništenja Bosne i Hercegovine”.

“S takvima ne možemo, niti ćemo ikada, jer ne uvažavaju presude međunarodnih sudova, tražiti takozvani zajednički imenitelj o dešavanjima iz devedesetih”, rekao je Komšić.

Stoga je zatražio, kao član Predsjedništva Bosne i Hercegovine, od Vlade i predsjednika Srbije Aleksandra Vučića da odmah upute izvinjenje porodicama žrtava zbog tog neciviliziranog čina.

“U protivnom, može se samo smatrati da je aktuelna i zvanična politika Srbije na tragu iste one politike koja je dovela do genocida i drugih najtežih oblika ratnih zločina”, zaključio je Komšić, saopćilo je Predsjedništvo Bosne i Hercegovine.

Izvor: Agencije