Komšić: Srednja Bosna bi mogla ostati bez Hrvata

Nije žrtva neko dole u zapadnoj Hercegovini; Hrvati srednje Bosne će platiti cijenu, izjavio je Željko Komšić (Ustupljeno Al Jazeeri)

Nastavi li se sa sadašnjom politikom poticanja napetosti unutar Bosne i Hercegovine, najveću cijenu mogli bi platiti Hrvati iz srednje Bosne, kojima prijeti sudbina kakva je zadesila hrvatski narod na teritoriji sadašnjeg bh. entiteta Republika Srpska, upozorio je član Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz reda hrvatskog naroda Željko Komšić.

On je u intervjuu za Bosanskohercegovačku televiziju, koji će biti objavljen u četvrtak navečer, kazao kako se mora odmah prestati s politikom izazivanja svađa i podjela naroda u Bosni i Hercegovini, koja ne prijeti toliko Hrvatima na području Hercegovine koliko može imati katastrofalne posljedice po njihove sunarodnjake u srednjoj Bosni.

“Šta ćemo ako nam se dogodi da nam se isele Hrvati iz srednje Bosne, i to ne onako kako su izašli iz Banjalučke biskupije [progonom], nego sada dobrovoljno?”, upitao je Komšić, ocijenivši da bi to bila “katastrofa za narod i za Katoličku crkvu”.

Iselilo prijeratnih 193.000 Hrvata

Prve žrtve takve politike kojom se potenciraju zavade bit će, po njemu, upravo Hrvati srednje Bosne, prenosi Hina.

“Nije žrtva neko dole u zapadnoj Hercegovini. Hrvati srednje Bosne će platiti cijenu”, izjavio je Komšić.

Prema dostupnim statističkim pokazateljima, od prijeratnih 193.000 Hrvata iz srednje Bosne protjerano je ili ih se iselilo više od polovice, što za vrijeme rata, što u poratno vrijeme.

Izvor: Agencije