Komšić poručio Srbiji: Poštujte granicu na Drini, da ne bi bilo problema

Presuda Karadžiću je istovremeno i presuda njegovoj ideologiji (Arhiva)

Novoizabrani član Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz reda hrvatskog naroda Željko Komšić poručio je zvaničnom Beogradu kako je granica Bosne i Hercegovine sa Srbijom na rijeci Drini i kako to treba poštovati, jer će u suprotnom “biti problema”.

On je za beogradski Telegraf.rs kazao kako će sa pozicije na koju je izabran u punoj mjeri biti posvećen da odnosi sa Srbijom i Hrvatskom budu dobri i prijateljski, ali i kako se u Beogradu i Zagrebu treba znati da je granica na Drini, odnosno Uni.

Poručuje kako Srbija i Hrvatska mogu računati na njega, uz poruku: “Ali vas molim – i u Zagrebu, i u Beogradu – samo da znate gdje prelazite granicu. I gdje pokazujete dokumenta. To je na Savi, to je na Drini, to je na Uni. Samo to poštujete i nećete imati nikakvih problema sa mnom.”

Na opasku da njegova poruka “nećete imati problema sa mnom” zvuči gotovo kao prijetnja, on kaže: “Ne prijetim. Nisam baš toliko moćan da nekome prijetim, samo tražim poštovanje ove zemlje. I od Zagreba, i od Beograda. Tražim da se poštuje gdje je fizička granica ove zemlje i granica lijepog, normalnog ponašanja.”

Uobičajeno diplomatsko ponašanje

Da ne govori, kaže, o uobičajenom diplomatskom ponašanju, poštovanju suvereniteta i integriteta Bosne i Hercegovine, prenosi Tanjug.

“Samo vas molim da se ponašamo normalno i ljudski kada je riječ o Bosni i Hercegovini”, rekao je Komšić i dodao kako je Bosna i Hercegovina posebna, zasebna, nezavisna država, kao što je to i Srbija, kao što je to i Hrvatska.

“I kada mi to poštujemo, tu činjenicu, nema razloga da i nas ne tretiraju na isti način”, istakao je on i poručio da ko kog pokušava preći tu vrstu crte ili granice, na način koji nije ni ljudski pristojan, a kamoli politički normalan, “naravno da ćemo se braniti od takvih intervencija”.

“Šta nam drugo preostaje?”, pita Komšić i ponavlja: “Mi moramo štititi svoje interese i svoju zemlju.”

On, ističe, neće raditi ni za Hrvatsku, ni za Srbiju, već samo za ono što je potrebno za mir u regiji.

Ako može, kaže, pomoći bilo kome – i Srbiji, i Hrvatskoj, i pojedinačno, i politički – da bude bolje, poručuje kako treba računati na njega.

“Ali, molim vas samo, zaustavite se malo, jer vas i policija zaustavlja na Drini, Savi i Uni. Jer, tu ulazite u Bosnu i Hercegovinu. I fizički, i politički, i kako god”, naveo je Komšić.

Dodikov stav nije relevantan

Govoreći o priključenju Bosne i Hercegovine Evropskoj uniji i NATO-u, Komšić je, na opasku novinara da postoji izjava njegovog novoizabranog kolege iz reda srpskog naroda u Predsjedništvu Bosne i Hercegovine i aktuelnog predsjednika bh. entiteta Republika Srpska Milorada Dodika da dok god Srbija ne promijeni odluku, neće ni RS, odnosno srpski narod u Bosni i Hercegovini, rekao kako Dodik ne može govoriti u ime srpskog naroda.

“Mislim da Dodik ne može govoriti u ime srpskog naroda. On može govoriti u ime svoje stranke, ili, eventualno, u ime onog broja ljudi koji su glasali za njega. U ime cijelog naroda – ne može”, navodi Komšić.

On ističe kako je uvjeren da je to svima matematički jasno te da se Dodik nije konsultirao sa svojim savjetnicima o ovom pitanju.

“Mi znamo da je [Dodik] protiv NATO-a, odnosno da to uslovljava Srbijom i putem Srbije ka NATO-u. Ali, moram ga podsjetiti da su odluke već donijete. Institucionalno. Institucije Bosne i Hercegovine su već donijele odluke. Te odluke nisu nikada mijenjane. Niti postoje šanse da se sada promijene.”

Komšić nastavlja kako se boji i da to više nije relevantan stav.

“On, eventualno, može spriječiti onaj trenutak kada se Bosna i Hercegovina treba izjasniti da ide u punopravno članstvo u NATO. Ali, Akcioni plan za članstvo, što je posljednja stepenica pred punopravno članstvo, to je riješeno. Te su odluke donijete odavno.”

Podgrijavanje atmosfere

Da ne spominje, kaže, kako je bivši član bh. Predsjedništva iz reda srpskog naroda Nebojša Radmanović tada potpisao tu odluku.

“Mi te odluke nismo mijenjali. Nijedna institucija, nadležna po Ustavu i zakonu, nije je mijenjala. Nema potrebe da raspravljamo o tome, daleko je to od nas.”

To neće, dodaje, biti tako brzo, ali ako za dvije godine Bosna i Hercegovina dobije priliku da se izjasni, da postane punopravno članica NATO-a i uđe u članstvo, tada bi se Dodik pitao.

“Ali, za ono što je do sada urađeno, on se ne pita. Ne znam čemu ta priča, izuzev ako to nije podgrijavanje atmosfere”, kaže Komšić.

Izvor: Agencije