Komšić poručio Plenkoviću: Povucite hrvatske policajce iz BiH

Željko Komšić
Komšić je rekao da se u Hrvatskoj kroz javno i političko djelovanje pojedinaca niječe genocid nad Srbima, Romima i Jevrejima u sklopu NDH (EPA)

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić danas je reagirao na izjavu premijera Hrvatske Andreja Plenkovića koji je kazao kako mu je žao zbog „pretjeranih“ reakcija političara iz BiH u vezi slučaja posjete predsjednice Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović Izraelu, javljaju bh. mediji.

Prvi čovjek kolektivnog šefa države BiH je za Klix.ba kazao kako zvanični Zagreb mora odmah povući sve pripadnike Ministarstva unutarnjih poslova Hrvatske koji, prema saznanjima bh. obavještajnih službi, ulaze na teritoriju Bosne i Hercegovine maltretirajući migrante.

„Radi se o nedopustivom narušavanju teritorijalnog integriteta i suvereniteta države Bosne i Hercegovine. Umjesto što traže izvinjenje zbog laži u koje su se sapleli njihovi zvaničnici, neka narede povlačenje naoružanih policajaca sa pograničnih predjela u Bosanskoj Krajini“, poručio je Komšić Plenkoviću.

Razgovor sa ambasadorom

U Sarajevu je jučer obavljen razgovor savjetnika hrvatskog člana Predsjedništva BiH i aktuelnog predsjedavajućeg Komšića sa ambasadorom Hrvatske Ivanom Sabolićem, a između ostalog spomenut je i problem „upada naoružanih hrvatskih policajaca na teritoriju BiH“.

Saboliću je skrenuta pažnja da u području Bosanske krajine službenici MUP-a Republike Hrvatske naoružani ulaze na teritoriju BiH, čime se direktno narušava teritorijalni integritet i suverenitet BiH.

„'Tenzije’ su samo reakcije na nastupe visokih hrvatskih dužnosnika i zbog njihovog uplitanja u unutarnja pitanja BiH. Pozivamo da odmah na najvišem nivou pristupimo rješavanju svih otvorenih pitanja između dvije susjedne i prijateljske zemlje““, zaključio je Komšić, prenosi Klix.ba.

Izvor: Agencije