Komšić: Ponižavajući raport Dodika Vulinu

Dodik je s Vulinom danas razgovarao u Banjoj Luci o aktuelnim političkim i sigurnosnim temama u obje države (Tanjug)

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić ocijenio je ponižavajućim današnji raport predsjedavajućeg Predsjedništva te države Milorada Dodika ministru odbrane Srbije Aleksandru Vulinu, prenosi agencija Fena pozivajući se na bh. portale.

“Nevjerovatno je da predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine raportira običnom ministru odbrane druge države, koji ga je danas verbalno potapšao i pohvalio za blokiranje i odbijanje rješenja migrantske krize u Bosni i Hercegovini. Kao član Predsjedništva ograđujem se od ovog servilnog i nedostojnog čina”, rekao je Komšić, kako prenosi portal Vijesti.ba.

“Dok je bio predsjednik manjeg bh. entiteta, donekle se mogla shvatiti ovakva praksa da bespogovorno sluša predstavnike srbijanske vlasti, ali je vrijeme da nauči da je sada dio kolektivnog šefa države. Očito je da ćemo o sprečavanju ilegalnih prelazaka migranata iz Srbije morati detaljnije razgovarati sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.”

Susret u Banjoj Luci

Komšić je dodao da ministar odbrane Srbije, “umjesto da sprečava ilegalni prelaz migranata u Bosnu i Hercegovinu, daje sebi za pravo da komentira odluke Predsjedništva Bosne i Hercegovine o upotrebi Oružanih snaga Bosne i Hercegovine”.

“Da Vučićev ministar i doista radi svoj posao i sprečava ilegalni prelazak migranata iz Srbije u Bosnu i Hercegovinu,  uopće ne bi bilo potrebe da se razmatra angažman Oružanih snaga Bosne i Hercegovine na granici sa Srbijom, niti bi ikada kolegi Dodiku palo na pamet da prvi predloži nešto poput toga”, dodaje hrvatski član Predsjedništva Bosne i Hercegovine.

Dodik je s Vulinom danas razgovarao u Banjoj Luci o aktuelnim političkim i sigurnosnim temama u obje države. Agencije prenose kako je Dodik obavijestio Vulina da nije dozvolio da Oružane snage Bosne i Hercegovine budu raspoređene na granici sa Srbijom i Crnom Gorom.

Izvor: Agencije