Komšić podnio krivičnu prijavu protiv Dodika

Komšić: 'Logori i druga stratišta na području Prijedora bili su najveće tvornice smrti nakon Drugog svjetskog rata' (EPA)

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić podnio je krivičnu prijavu protiv predsjedavajućeg Predsjedništva Milorada Dodika Tužilaštvu BiH zbog njegovih izjava u nedjelju na obilježavanju godišnjice Trećeg pješadijskog (RS) puka Oružanih snaga BiH, potvrđeno je Feni iz Komšićevog kabineta.

Između ostalog, Dodik je tada rekao da je bila greška odluka o ukidanju Vojske Republike Srpske, a pod pritiskom međunarodnog faktora formiranje Oružanih snaga BiH. Također je zatražio od komande tog puka da na sljedećem obilježavanju više od polovine stroja bude obučeno u uniforme bivše Vojske RS-a, “jer je to njihov dan”.

Dodikov govor izazvao je dosta reakcija, a član Predsjedništva BiH Željko Komšić tada je najavio da će ponovo podnijeti krivičnu prijavu protiv Dodika, zbog “izazivanja pobune u Oružanim snagama BiH”.

‘Elementi krivičnog djela’

“Prije nekoliko godina, zbog slične Dodikove namjere vezane za OSBiH, podnio sam krivičnu prijavu zbog počinjenog krivičnog djela kvalifikovanog kao pokušaj izazivanja pobune u OSBiH. Naše pravosuđe, koje su tada podržali stranci, odbacilo je tu krivičnu prijavu, mada su svi nezvanično tvdili kako postoje elementi krivičnog djela”, rekao je Komšić.

On je dodao da je ovo možda identična situacija, koja ima elemente podsticanja na pobunu u OSBiH, i to zbog pozivanja da se ne poštuju važeće zakonske norme, a koje se tiču OSBiH, uključujući i zvaničnu uniformu pripadnika OSBiH. 

“U ovom slučaju ja sam spreman postupiti na isti način kao i prije nekoliko godina. Nažalost, očekujem istu reakciju pravosuđa kao i tada – dakle ništa!”, poručio je Komšić.

Izvor: Agencije