Komšić: Ne moramo po svaku cijenu biti u vlasti

U prošlosti smo pokazali da se vlast ne mora biti, kazao je Komšić (Fena)

Svi stavovi izneseni na posljednjem zasjedanju bh. bloka prvo moraju biti verificirani na Predsjedništvu Demokratske fronte (DF), i to će sigurno biti učinjeno, iz prostog razloga što bh. blok kao takav nema preciziran model odlučivanja, izjavio je za Oslobođenje predsjednik DF-a, član Predsjedništva BiH Željko Komšić.

“Naprosto, bh. blok nema svoje organe”, izjavio je Komšić.

Komšić navodi da “to nije političko tijelo koje ima svoj statut ili tome slično, pa sve odluke, kao i u slučaju DF-a, moraju biti verificirane na stranačkim organima”.

Jaka građanska alternativa

“Na pomenutom zasjedanju delegacija DF-a zauzela je principijelan stav. Dakle, sljedeći: ako BiH blok ne ide u vlast, onda je vrlo jasno, mi smo za to da se ide u opoziciju i da se bh. blok kroz opoziciono djelovanje na bazi principa gradi kao jedna jaka građanska alternativa, pri čemu bi u takvom procesu nužno moralo doći do političkog i ideološkog približavanja između tri stranke, i pri čemu bi se mogla odrediti jasna strategija u narednom periodu, kako bismo se što bolje pripremili za iduće izborne cikluse, znajući šta hoćemo i koliko možemo. Naravno, nužan preduslov toga, po mišljenju delegacije DF-a, jeste opoziciono djelovanje na svim nivoima vlasti, čime bismo bili čisti i pred građanima i pred sobom, ali i pred onima koji bi nam danas-sutra, ukoliko i u jednom kantonu budemo vlast, mogli maliciozno prebacivati da smo eto i mi vlast, jer smo zaboga vlast u jednom kantonu”, kaže Komšić.

Kazao je da takav stav sa DF-om nije dijelio, izuzev tuzlanske Socijaldemokratske partije (SDP), ostatak SDP-a, naročito sarajevski SDP i Naša stranka, koji tvrde da bh. blok istovremeno treba biti i opozicija i vlast.

Opozicija na federalnom i državnom nivou i vlast na nekim kantonalnim nivoima, a naročito sarajevskom, gdje su već u vlasti.

“Dakle, ja smatram da mi po svaku cijenu ne moramo biti u vlasti ili dio vlasti. U prošlosti smo pokazali da se vlast ne mora biti, stavljali smo principe ispred funkcija i preživjeli infrastrukturnu golgotu zbog toga”, rekao je Komšić.

Izvor: Agencije