Komšić napustio sastanak o novoj Vladi FBiH

Problem je, po Komšićevu tumačenju, u tvrdom insistiranju HDZ BiH da u entitetskoj vladi dobije šest od šesnaest ministarskih pozicija

Predstavnici Demokratske fronte (DF) napustili su sastanak u Sarajevo koji je organiziran s ciljem formiranja Vlade Federacije Bosne i Hercegovine i raspodjele ministarskih pozicija.

Predsjednik te stranke Željko Komšić je kazao novinarima da u novoj Federalnoj vladi neće biti ministara iz reda DF-a.

“Nadao sam se da ćemo danas dobiti neke odgovore koji će biti jasan signal kuda ova zemlja ide dalje. Mislim da smo ga danas i dobili”, kazao je Komšić novinarima nakon polusatnih pregovora koje je vodio s čelnicima HDZ BiH i SDA Draganom Čovićem i Bakirom Izebegovićem.

Pojasnio je kako to znači da DF neće sudjelovati u vladi FBiH pa HDZ BiH i SDA sada imaju izbor naći novog partera za sudjelovanje u vlasti ili pak uspostaviti manjinsku vladu.

Izetbegović i Čović iznenađeni

“Na pitanja novinara hoće li SDA i HDZ formirati manjinsku vladu ili će eventualno tražiti trećeg partnera, Izetbegović i Čović nisu odgovarali konkretno. Samo su više puta ponovili kako se nadaju da će Komšić razmisliti još malo. Sutra će stranački organi obe stranke pokušati da zauzmu stav, a u utorak bi trebalo da sednu zajedno te dve stranke. I dalje su optimisti da će do 11. marta imati formiranu vlast”, izvještava reporterka Al Jazeere Nataša Krstin.

Odluka stranke Demokratska fronta da napusti pregovore iznenadila je Stranku demokratske akcije (SDA) i HDZ BiH čiji su čelnici Bakir Izetbegović i Dragan Čović kazali kako nemaju rješenje za izlazak iz nove krize s kojom se suočava BiH. 

Prema riječima Bakira Izetbegovića, Komšićev odlazak bio je “iznenađenje”.

“U ovom momentu nemam rješenja za ovu situaciju”, kazao je Izebegović novinarima u Sarajevu nakon propalih pregovora.

“Komšić i DF su nas par puta iznenadili na ovakav način”, kazao je Izetbegović ustvrdivši kako je u subotu s Komšićem dogovorio model raspodjele ministarskih pozicija od kojega je predsjednik DF-a navodno naglo odustao.

“Nadamo se da će se Komšić i DF predomisliti i da će se vratiti u koaliciju jer ovoj je zemlji potrebna stabilnost”, kazao je Izetbegović.

Čović je potvrdio kako ni njegova stranka nema odgovor na novonastalu situaciju te je najavio unutarstranačke konzultacije kako bi se vidjelo što dalje.

“Ovo je novi momenat za nas”, kazao je Čović najavivši kako bi nakon unutarstranačkih konzultacija vodstva HDZ BiH i SDA u utorak ponovo trebala pokušati postići dogovor o daljim koracima i načinima uspostave vlasti.

Opcija manjinske vlade koju je Izetbegoviću i Čoviću kao rješenje sugerirao Komšić ni za HDZ niti za SDA ne čini se prihvatljivom.

“Ne bi bilo dobro ući u uspostavu vlasti a nemati potporu barem 51 zastupnika”, kazao je Izebegović.

Po Komšićevu tumačenju, koje je iznio ranije, problem je u tvrdom insistiranju HDZ BiH da u entitetskoj vladi dobije šest od šesnaest ministarskih pozicija uključujući i jednu koju bi trebao popuniti ministar srpske nacionalnosti.

DF je pak insistirao da dobije isti broj ministarstava kao HDZ BiH, uključujući tu i sve srpske pozicije.

“SDA je spremna izaći HDZ-u u susret a nama nude četiri pozicije. Mi smo napravili puno ustupaka i to stoji, ali izgleda da smo uzaludno očekivali da se poštuje naš izborni rezultata a on je ipak nešto jači od izbornog rezultata HDZ-a”, kazao je Komšić.

Pojasnio je kako su spremni pružiti podršku novoj novoj vladi koja bude uspostavljena bez DF-a no samo ukoliko će donositi odluke u korist građana.

“Spremni smo podržati manjinsku vladu SDA i HDZ-a samo da FBiH dobije vlast. Izglasat ćemo im tu vladu ako ne nađu drugog partnera”, kazao je Komšić.

‘Njihov problem sada’

“Ne možemo se dogovoriti pa nema potrebe da više zavlačimo narod a kako će se SDA i HDZ organizirati to je sada njihov problem”, dodao je Komšić.

Na novinarski upit potvrdio je kako je DF i dalje spreman sudjelovati u Vijeću ministara BiH na temelju ranijeg dogovora po kojemu ta stranka može računati na mjesto državnog ministra prometa i komunikacija.

Podsjećamo, sastanak čelnika Stranke demokratske akcije (SDA) BiH, Hrvatske demokratske zajednice BiH (HDZBiH) i Demokratske fronte (DF) počeo je u Sarajevu u 16:00 sati.

U ime SDA na sastanku su bili zamjenik predsjednika Stranke Bakir Izetbegović, potpredsjednik Adil Osmanović i budući premijer FBiH Fadil Novalić. U ime HDZ-a BiH prisustvovali su predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović i predsjednik FBiH Marinko Čavara.

Izvor: Al Jazeera i agencije