Komšić: Inicijativa SDA liči na dogovor te stranke sa SNSD-om

SDA je najavila da će pokrenuti proceduru pred Ustavnim sudom Bosne i Hercegovine radi preispitivanja trenutnog naziva RS-a (EPA)

Komentirajući najavu Stranke demokratske akcije da će od Ustavnog suda Bosne i Hercegovine tražiti da preispita naziv imena bh. entiteta Republika Srpska, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić izjavio je da mu ta situacija “liči na dogovor Saveza nezavisnih socijaldemokrata i SDA”.

“I jedni i drugi imaju koristi od ovakve situacije. SDA da izvrši dodatni pritisak, prije svega na BH blok, kako bi morali s njima u vlast, jer [predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine i predsjednik SNSD-a Milorad] Dodik hoće raspad Bosne i Hercegovine, a SNSD-u koristi jer ovim ‘ubija’ i ono malo preostale opozicije u RS-u te potpuno ‘ubija’ priču o NATO putu Bosne i Hercegovine”, rekao je Komšić za agenciju Patria.

Dan nakon što je SDA najavila da će pokrenuti proceduru pred Ustavnim sudom Bosne i Hercegovine radi preispitivanja trenutnog naziva RS-a, predsjednik SDA Bakir Izetbegović objasnio je da je ta inicijativa uslijedila “zato što je jasno da su Bošnjaci i Hrvati građani četvrtog ili petog reda u RS-u”.

‘RS nije druga srpska država na Balkanu’

Prema njegovim riječima, Bošnjaci i Hrvati “nemaju mjesta u institucijama, povratnike vrijeđaju, a RS se naziva drugom srpskom državom na Balkanu”.

“Entitet RS postoji po Ustavu Bosne i Hercegovine kao multietnički entitet, u kojem svi narodi moraju imati jednaka prava, što znači da ne može samo jedan narod biti zastupljen u nazivu, a drugi isključeni”, saopćeno je iz SDA.

Dodik je odgovorio da, “ako SDA to želi da uradi”, on će se zalagati za rigorozne mjere zaštite RS-a.

Dodao je da je to “inicijativa za razdruživanje u Bosni i Hercegovini” te “rušenje ustavnog poretka”.

Dodik je sazvao sastanak sa čelnicima svih stranaka u tom bh. entitetu u Narodnoj skupštini RS-a i Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine, na kojem će se raspravljati o inicijativi SDA.

Izvor: Agencije