Komšić: Imamo pravo tužiti Hrvatsku, kršila je konvenciju o pravu mora

Pelješki most
Željko Komšić je rekao da bi BiH mogla tužiti Hrvatsku Međunarodnom sudu za pravo mora u Hamburgu (Anadolija)

Prema preliminarnim rezultatima novi član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić (DF) poručio je u ponedjeljak u razgovoru za HRT kako BiH ima pravo tužiti Republiku Hrvatsku jer je, kako kaže, dva puta prekršila Međunarodnu konvenciju o pravu mora povlačenjem morske granice.

“Imamo pravo tužiti Republiku Hrvatsku Međunarodnom sudu za pravo mora u Hamburgu jer je dva puta prekršila kao država Međunarodnu konvenciju o pravu mora povlačenjem morske granice. Zašto se to veže za Pelješki most? Zato što to koristite kao adut, nećete utvrditi granicu na moru, nećete ispoštovati čak sporazum Tuđman-Izetbegović o morskoj granici. Jer da poštujete taj sporazum, znate preko kojeg mora bi išao taj Pelješki most – preko bh. mora”, kazao je Komšić, kako prenosi Fena.

Hrvatski premijer Andrej Plenković na Komšićevu izjavio odgovorio je kako Hrvatska ne krši međunarodno pravo kada je riječ o morskoj granici s Bosnom i Hercegovinom. 

Plenković: Hrvatska ne krši međunarodno pravo

“Hrvatska uopće ne krši međunarodno pravo kad je riječ o granici između dviju zemalja”, rekao je u ponedjeljak Plenković na zajedničkoj konferenciji za medije s Jensom Stoltenbergom, glavnim tajnikom NATO saveza koji je u posjetu Hrvatskoj. 

“Hrvatska je prošle godine, kad se unutar Europske unije odlučivalo o konačnoj odluci o sufinanciranju tog projekta s 357 milijuna eura bespovratnih sredstava iz europskog proračuna, vrlo temeljito i detaljno pojasnila službama Europske komisije cijeli meritum”, kazao je hrvatski premijer, naglasivši kako još nije imao vremena detaljnije proučiti Komšićevu izjavu, prenosi Hina.

Plenković je podsjetio je da nijedna strana nije nikad dovela u pitanje provedbu sporazuma između Tuđmana i Izetbegovića te da je most koji se gradi visine 55 metara i širine između stupova od 200 metara, što omogućuje prolazak svih vrsti plovila bez problema.

Potpisivanjem zapisnika o uvođenju kineskog konzorcija u gradnju Pelješkog mosta, u Stonu na poluotoku Pelješac ovoga ljeta, i službeno je počela realizacija ovog infrastrukturnog projekta.

Vrijednost projekta 526 milijuna eura

Početak radova očekuje se na jesen, a završetak je predviđen do 2022. godine.

Most će biti dug 2,4 kilometra sa četiri prometne trake i omogućit će povezivanje krajnjeg juga Hrvatske, odnosno Dubrovačko-neretvanske županije s ostatkom zemlje.

Ukupna vrijednost projekta je 526 milijuna eura, a 85 posto sredstava osigurala je Europska komisija.

Bosna i Hercegovina je od Hrvatske zatražila da zaustavi gradnju Pelješkog mosta, dok se ne riješi otvoreno pitanje vezano za identifikaciju morske granične crte i pristupa Bosne i Hercegovine otvorenom moru, što je pravo koje joj pripada po Konvenciji UN-a o pravu mora.

Izvor: Agencije