Komšić i Izetbegović bez dogovora o stranačkoj saradnji

Uputstvom CIK-a se predviđa korištenje popisa iz 2013. godine kao osnov za raspodjelu mandata u Domu naroda FBiH (Fena)

Predsjednik Demokratske fronte Željko Komšić i predsjednik Stranke demokratske akcije Bakir Izetbegović potvrdili su u srijedu da njihove stranke najvjerojatnije neće koalirati radi uspostave vlasti, a razlog je to što lijeve političke stranke nastupaju jedinstveno i ne žele suradnju sa strankama s nacionalnim predznakom.

Komšić i Izetbegović sastali su se u Sarajevu, u zgradi Predsjedništva Bosne i Hercegovine (čiji je Komšić član, a Izetbegović donedavni član), kako bi razmotrili moguće koaliranje pri uspostavi nove vlasti u Bosni i Hercegovini, odnosno kako bi nastupili kao jedinstveni blok i bili protuteža partnerstvu što su ga uspostavili Hrvatska demokratska zajednica Bosne i Hercegovne, predvođena Draganom Čovićem, i Savez nezavisnih socijaldemokrata, na čijem je čelu Milorad Dodik.

Takvu je suradnju Komšićevoj Demokratskoj fronti, kao i Socijaldemokratskoj partiji Bosne i Hercegovine te Našoj stranci, ranije uputio Izetbegović.

Lijeve stranke zajedno na lokalnim izborima

SDP BiH i Naša stranka su takvu mogućnost otklonili, a ni Komšićeva stranka ne želi ući u formalnu koaliciju sa SDA-om, jer ostaje privržena partnerstvu sa strankama lijeve i građanske orijentacije.

“Demokratska fronta, zajedno sa SDP-om BiH i Našom strankom, čini blok lijevih stranaka i sve odluke koje se odnose na dalje učešće u vlasti ili ostanka u opoziciji donijet ćemo samo u okviru tog bloka”, kazao je Komšić.

Najavio je i da će te stranke nastupati zajedno i na lokalnim izborima za dvije godine.

Koalicija te tri stranke u utorak je uspjela okupiti većinu te izabrala SDP-ova kandidata Elvira Karajbića za predsjedatelja Zastupničkog doma Parlamenta entiteta Federacija Bosne i Hercegovine.

Koalicija ima i 10 od 42 zastupnika u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, pa može bitno utjecati na sastav buduće izvršne vlasti i na državnoj razini.

‘Programi SDA i lijevih 99 posto podudarni’

Komšić je istaknuo kako Demokratska fronta neće dopustiti da bude sredstvo kojim će se HDZ BiH “na mala vrata” uvući u strukture vlasti na bilo kojoj razini.

Izetbegović je kazao kako je s Komšićem imao iskrene razgovore, navodeći kako SDA prefererira “veliku i jaku koaliciju”, koja bi se suprotstavila “dezintegracijskim silama”.

“Takav dogovor bio bi najbolji za Bosnu i Hercegovinu. Nadamo se takvom raspletu situacije, no nećemo pristati da se parcijalno formira vlast, uz negiranje stotine hiljada glasova koje su građani dali SDA. Ukoliko se to nastavi, morat ćemo se okrenuti drugim rješenjima, a to su manje stranke”, pojasnio je Izetbegović.

Po njegovim riječima, programi SDA i lijevih stranaka su “99 posto podudarni”, pa suradnja ne bi trebala biti problem.

“SDA će, uvažavajući to što je gospodin Komšić kazao, sada pozvati cijeli blok SDP BiH – Demokratska fronta – Naša stranka na pregovore. Ne bude li toga, SDA će se morati okrenuti drugim rješenjima. Nerado”, rekao je Izetbegović.

Moguć Dom naroda bez HDZ-a BiH

Komšićev komentar bio je kako su ipak moguće razne kombinacije, čak i isključenje Dodika iz vlasti, ali će se o tome još razmišljati.

Istaknuo je kako valja sačekati odluku Središnjeg izbornog povjerenstva Bosne i Hercegovine o načinu raspodjele mandata u Domu naroda Parlamenta Federacije, jer će tek nakon toga biti jasno tko i kako može uspostaviti vlast.

Tvrdi i kako po prvi puta postoji mogućnost da se u hrvatski klub u Domu naroda federalnog Parlamenta delegira dovoljan broj zastupnika izvan HDZ-a BiH, odnosno iz lijevih stranaka, koji će onda moći ishoditi izbor novog predsjednika i dva dopredsjednika Federacije Bosne i Hercegovine, a time i entitetske vlade.

Na taj bi način HDZ BiH bio u cijelosti izostavljen iz izvršne vlasti u Federaciji, a to bi moglo imati odraza i na ustroj vlasti na državnoj razini.

Izvor: Agencije