Komšić i Džaferović prijavit će Dodika, zastava RS-a uklonjena

Dodik je narušio međunarodni ugled Predsjedništva Bosne i Hercegovine, tvrde Džaferović i Komšić (Predsjedništvo BiH)

Članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz hrvatskog i bošnjačkog naroda Željko Komšić i Šefik Džaferović najavili su u petak da će zbog kršenja zakona prijaviti svog kolegu iz redova srpskog naroda Milorada Dodika, koji je u urede državnog vrha unio zastavu bh. entiteta Republika Srpska (RS), javila je Hina.

Dodik je ranije u petak, u svečani salon Predsjedništva, u kojem je primio akreditive novog ambasadora Srbije, unio zastavu tog entiteta iako je to, kako navode, suprotno Zakonu o zastavi Bosne i Hercegovine i Poslovniku o radu državnog vrha.

Zakon nalaže da se pri primanju akreditiva ističu samo zastava Bosne i Hercegovine i zastava države iz koje dolazi ambasador.

“Članovi Predsjedništva BiH Željko Komšić i Šefik Džaferović neće tolerirati neodgovornost, bahatost i kršenje zakona koje je danas iskazao predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik. Današnjim postupkom Dodik je oskvrnuo ceremoniju predaje akreditiva i narušio međunarodni ugled Predsjedništva BiH”, stoji u zajedničkom saopćenju Komšića i Džaferovića.

Ignorirali upozorenja 

Dvojica zvaničnika kažu da su Dodik i zaposlenici njegovog ureda svjesno ignorirali upozorenja službe za protokol da postavljanje entitetskih zastava nije dopušteno i najavili da će kolegu prijaviti za kršenje Zakona o zastavi Bosne i Hercegovine.

“S obzirom na to da predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine akreditivna pisma novoimenovanih ambasadora u Bosni i Hercegovini prima u ime Predsjedništva, u konkretnom slučaju prekršen je član 5. stav 2. u vezi sa stavom 1. e) Zakona o zastavi Bosne i Hercegovine”, navode Komšić i Džaferović, prenosi Anadolija.

Kabineti članova Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željka Komšića i Šefika Džaferovića od Sekretarijata i Službe za protokol i ceremonijal Predsjedništva Bosne i Hercegovine zatražili su da o tom događaju sačine službenu zabilješku, nakon čega će biti preduzete sve neophodne pravne radnje da se nadležnim institucijama za provođenje zakona prijavi kršenje Zakona o zastavi Bosne i Hercegovine.

Beta je kasnije javila da je ispred Dodikovog kabineta uklonjena zastava Republike Srpske koja je bila postavljena prilikom primanja akreditivnih pisama novog ambasadora Srbije u BiH.

Izvor: Agencije