Komšić: Dačić se ne može igrati suverenitetom BiH

Predsjedništvo BiH isključivo je nadležno za vođenje vanjske politike države, poručio je Željko Komšić (Fena)

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić upozorio je u ponedjeljak da se ministar vanjskih poslova Srbije Ivica Dačić ne može igrati neupitnim suverenitetom Bosne i Hercegovine.

Dačić sudjeluje na sastanku šefova diplomacije, koji se održava u okviru Procesa suradnje jugoistočne Europe – SEECP u Sarajevu, gdje je novinarima rekao da bi Srbija i bosanskohercegovački entitet Republika Srpska mogli postupiti isto u smislu zajedničkog vođenja vanjske politike koju namjeravaju voditi Albanija i Kosovo.

Komšić je u izjavu za agenciju Fena naglasio kako je očito da “Srbija ne može koordinirati vanjsku politiku ni sama sa sobom” te istaknuo da “frustracije zbog Kosova Dačić neće liječiti na Bosni i Hercegovini”.

“Izgleda da mu nimalo ne prijaju visoke temperature, pa predsjednik Srbije Aleksandar Vučić mora stalno ispravljati njegove gafove”, podsjetio je Komšić.

‘Mora se educirati o ustavnom uređenju BiH’

Napomenuo je da se “po ko zna koji put Dačića mora educirati o ustavnom uređenju Bosne i Hercegovine, u kojoj je, u skladu s Ustavom Bosne i Hercegovine, utvrđeno da je Predsjedništvo Bosne i Hercegovine isključivo nadležno za vođenje vanjske politike države”.

Predstavnici Albanije i Kosova ne prisustvuju summitu u Sarajevu zbog, kako su naveli, nejednakog pristupa svim članicama ove regionalne inicijative.

Dačić je još kazao da se u slučaju Albanije i Kosova može govoriti o stvaranju “velike Albanije”, naglašavajući da kada bi Srbija potpisala takav sporazum s RS-om onda bi to bilo narušavanje teritorijalnog integriteta i interesa Bosne i Hercegovine.

Izvor: Agencije