Komšić: Članovi Predsjedništva BiH 8. oktobra u Beogradu

Na današnjoj sjednici Predsjedništva razgovarano je o ukupnoj situaciji u Bosni i Hercegovini (Fena)

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić potvrdio je danas da je Predsjedništvo prihvatilo poziv predsjednika Srbije Aleksandra Vučića da 8. oktobra posjeti Beograd, gdje će biti održan trilateralni sastanak Srbije, Bosne i Hercegovine i Turske.

“Riječ je o trilateralnom sastanku i polaganju kamena temeljca za autoput Sarajevo – Beograd”, rekao je Komšić novinarima nakon sjednice Predsjedništva BiH, prenijela je agencija Beta.

Komentirajući sutrašnji sastanak Vučića sa čelnicima parlamentarnih stranaka iz Republike Srpske u Beogradu, kazao je da se nada da će Vučić biti “mudriji od nekih naših političara”.

“Nadam se, čak to od njega očekujem, da će Vučić biti mudriji od naših političara kada je riječ o tom sastanku”, rekao je Komšić.

Sastanak s ambasadorima

Dalje je rekao da je na današnjoj sjednici Predsjedništva razgovarano o ukupnoj situaciji u državi, kao i da su pokušali doći do kompromisa kad je riječ o formiranju vlasti, odnosno o slanju Godišnjeg nacionalnog programa (ANP) za NATO.

O tome, kako je istakao Komšić, nema kompromisa, odnosno nema nikakvih pomaka.

Predsjedavajući Predsjedništva još je kazao da je prije sjednice održan sastanak s ambasadorima SAD-a, Velike Britanije, Italije i Njemačke.

“Slušali smo šta imaju da kažu, a mi smo rekli šta mislimo”, rekao je Komšić, odgovarajući na novinarska pitanja.

Ovo je bila prva sjednica Predsjedništva nakon prošlomjesečnog zasjedanja kada je s dnevnog reda skinuta tačka koja se odnosila na ANP i izbor mandatara za sastav novog saziva Vijeća ministara Bosne i Hercegovine.

Izvor: Agencije