Komšić ambasadoru Srbije: Drvar nije srpski, niti će to ikad biti

Drvar je partizanski i oduvijek je bio bosanski grad, poručio je Komšić (Reuters)

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz reda hrvatskog naroda, Željko Komšić poručio je veleposlaniku Srbije u Sarajevu, Aleksandru Đorđeviću da “Drvar nikada nije bio srpski grad, niti će to ikada biti”.

Veleposlanik Đorđević je prethodno, prilikom otvaranja Konzularne kancelarije Republike Srbije u Drvaru, rekao kako će “Drvar u perspektivi biti srpski grad, kao što je uvek i bio”, naveo je Komšićev kabinet.

“Drvar nikada nije bio srpski grad, niti će to ikada biti. Drvar je partizanski i oduvijek je bio bosanski grad. Uvijek će to i biti, unatoč željama i pretenzijama Srbije na Bosnu i Hercegovinu, koje su se posljednjih decenija manifestovale kroz najveći oblik tragedije po BiH i njene građane. Nadam se da će se ambasador Srbije, ubuduće, suzdržati od srbiziranja bosanskohercegovačkih gradova”, poručio je Komšić.

Prema njegovim riječima, u Bosni i Hercegovini “ima mjesta za sve, ali nema mjesta za bilo čiji etnički ekskluzivitet”.

Vučićev školski drug

Bh. mediji prenose da je Đorđević u Drvaru rekao kako će otvorena “Kancelarija biti u funkciji povezivanja Srba koji žive u BiH sa maticom Srbijom”.

“Nadam se da će se raseljena lica vratiti i da će u perspektivi Drvar biti srpski grad, kao što je uvek i bio”, poručio je Đorđević.

Na dužnosti veleposlanika Srbije u Bosni i Hercegovini Đorđević je od studenog prošle godine, kad je na toj dužnosti zamijenio Stanimira Vukićevića.

Prethodno je bio na čelu Bezbjednosno-informativne agencije Srbije (BIA), po struci je pravnik.

Prema pisanju medija u Srbiji, Đorđević je već godinama u bliskim odnosima s aktualnim predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, školski su drugovi i poznaju se jako dugo.

Izvor: Agencije