Kompromitirajuće sms poruke Strauss-Kahna

Strauss-Kahn je priznao da je prisustvovao nizu orgija u raznim gradovima (AFP)

Bivši šef Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Dominique Strauss-Kahn priznao je policiji da je djevojke na seks zabavama nazivao “opremom”, “poklonima” i “prtljagom” u sms porukama koje je slao prijateljima, piše u srijedu francuski Le Monde.

List navodi da je imao uvid u povjerljiv policijski zapisnik saslušanja Strauss-Kahna prije nego što je optužen za podvođenje, a tokom kojeg je on potvrdio da je koristio neprimjeren jezik.

Bivši direktor MMF-a priznao da je koristio neprimjerene termine kada bi govorio o ‘osobama ženskog spola’.

“Da li želiš (možeš) da pođeš u jedan sjajan noćni klub u Madrid sa mnom (”i pratećom opremom”) 4. jula?”, pitao je Strauss-Kahn u poruci svom prijatelju koji je optužen u istom slučaju.

U drugoj poruci on djevojku naziva “poklonom”, a u trećoj “prtljagom”, navodi Le Monde.

Strauss-Kahnovi advokati su žestoko reagirali na objavljivanje sadržaja policijskog zapisnika, optužujući list da je selektivno navodio sadržaj dokumenta i najavljujući tužbu zbog, kako kažu, kršenja prava njihovog klijenta, prenosi AFP.

Saučesništvo u lancu prostitucije

Strauss-Kahn je priznao da je prisustvovao nizu orgija u raznim gradovima, ali tvrdi da nije znao da su mnoge gošće bile plaćene da prisustvuju žurkama, rekavši policiji da je možda bio “naivan”.

Tužioci, međutim, vjeruju da je on znao da su žene bile prostitutke i da su njihove usluge plaćali rukovodioci kompanija pronevjerenim novcem.

U ponedeljak je Strauss-Kahn optužen za saučesništvo u lancu prostitucije.

Le Monde piše da je bivši direktor MMF-a priznao da je koristio neprimjerene termine kada bi govorio o “osobama ženskog spola”.

On je u svojim iskazima, također, insistirao da nijedna od tih žena nije bila prisiljavana na seks, tvrdeći da su izjave nekih od njih “lažne, pogrešne ili date pod pritiskom”.

Izvor: Agencije