Kompanije na gubitku zbog depresije radnika

Zbog smanjene produktivnosti radnika korporacije u Evropi izgube 92 milijarde eura. Glavni krivac je depresija. Sada neke od najvećih kompanija zajedno pokušavaju unaprijediti mentalno zdravlje svojih zaposlenika.

Geoff McDonald je čelnik jednog britanskog lanca potrošačke robe. Pati, također, od hronične depresije. Prvi napad anksioznosti desio se prije pet godina. Tada je dvva mjeseca bio na bolovanju.

“Imao sam osjećaj anksioznosti i depresije, što se odražavalo na nedostatak apetita. Nisam mogao čitati vijesti, naročito one loše. Osjećao sam tjeskobu kada ne bih znao gdje se moja djeca tačno nalaze”, kaže McDonald.

Globalni problem

Depresija je globalni problem. Procjene su da u Evropi jedan od deset radnika ima ovaj problem. U Španiji i Francuskoj taj broj je jedan od pet radnika.

Depresivni radnici su manje produktivni, što Evropu košta blizu 92 milijarde eura godišnje. Tim problemom odlučilo se pozabaviti nekoliko najvećih evropskih kompanija, među kojima su British Telecom, Deutsche Post i Royal Mail.

“To je kao i kod bilo koje druge bolesti, bilo da je fizička povreda, rak ili srčano oboljenje. Depresija jeste bolest, samo zahtijeva drugačiji pristup u smislu liječenja, rehabilitacije i reintegracije radnika”, navodi John Duncan, zvaničnik Royal Maila.

Izvor depresije najčešće je radno okruženje. Nedavno istraživanje pokazalo je da su britanski radnici najnesretniji u Evropi. Jedna trećina njih nije zadovoljna poslodavcem, a većina se žali na duge radne sate, niske plate i nedostatak zahvalnosti.

Pomoć oboljelima

“Depresiju često izazove nedostatak povratne informacije, kada radnik ne zna kako se njegov rad cijeni. Poslodavci samo trebaju pohvaliti dobro urađen posao”, ističe McDonald.

Nova inicijativa trebala bi pomoći kompanijama da smanje finansijske posljedice mentalnih oboljenja. A prioritet je pronalazak i pomoć oboljelima.

“To bi bio dobro potrošen novac ako bi se spriječilo duže bolovanje, odnosno odsustvo radnika”, smatra John Duncan.

Geoff je sada sretan i na poslu i kod kuće. Međutim, milioni drugih nisu. Većina ih pati u tišini.

Izvor: Al Jazeera