Oglasi

Kompanija Tesla napravila najveću bateriju na svijetu

Elon Musk na Twitteru se 'kladio' da će najveća litij-ionska baterija biti stavljena u funkciju u 100 dana.
Sistem Powerpack ima kapacitet 100 megavataReuters

Kompanija Tesla završila je instalaciju najveće svjetske litij-ionske baterije na jugu Australije, tzv. sistema Powerpack kapaciteta 100 megavata, javlja Guardian.

U sljedećih nekoliko dana kreću ključna regulatorna testiranja kako bi se provjerilo zadovoljava li kolosalni sistem standarde australijskog elektrodistributera i uvjete koje je postavila Vlada. Početak rada predviđen je za 1. decembar.

Sistem Powerpack spojen je na vjetroelektranu u blizini Jamestowna, tri sata vožnje od Adelaidea, glavnog grada Južne Australije, savezne države koja je suočena s ozbiljnim energetskim izazovima.

Opklada Elona Muska

Kompanija Tesla uključila se u cijelu priču posredstvom sada već poznate opklade njenog izvršnog direktora i tvorca Elona Muska u martu ove godine. Musk je na Twitteru rekao da će sistem biti instaliran i u funkciji u roku 100 dana od potpisivanja ugovora, u protivnom će sve uraditi besplatno.

Ugovor je potpisan 29. septembra i čini se da je Musk na dobrom putu da "dobije" opkladu. 

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.