Komitet EP preporučio liberalizaciju viza za građane Kosova

Za usvajanje preporuke u Evropskom parlamentu potrebna je prosta većina (Twitter profil LIBE)

Komitet Evropskog parlamenta za građanske slobode, pravdu i unutrašnja pitanje (LIBE) preporučio je usvajanje odluke o liberalizaciji viza za građane Kosova.

Kako je objavljeno na Twitter nalogu ovog komiteta, za tu preporuku glasalo je 30 članova Komiteta EU, deset ih je bilo protiv, a dva su bila uzdržana.

Poslanica Evropskog parlamenta i izvestilac za Kosovo Tanja Fajon pozvala je na liberalizaciju viznog režima, navodeći da je Kosovo prešlo “dug put” do ukidanja viza.

Ovo je prvi korak u proceduri odlučivanja o potpunom ukidanju viza za građane Kosova. O viznoj liberalizaciji trebalo bi da se glasa i na plenarnoj sednici Evropskog Parlamenta, što se očekuje najkasnije u oktobru. Konačno odobravanje vizne liberalizacije moraju dati zemlje članice Unije.

Evropska komisija je u julu potvrdila da je Kosovo ispunilo svih 95 uslova za ukidanje viznog režima.

Građani Kosova jedini putuju s vizama

Tada je zaključeno da je Kosovo ispunilo i poslednja dva zahteva – ratifikacija sporazuma o razgraničenju s Crnom Gorom, te dobri rezultati u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije.

Za usvajanje preporuke Evropske komisije u Evropskom parlamentu potrebna je prosta većina, dok je u Evropskom savetu potrebna kvalifikovana većina, što znači da za odluku mora glasati 55 odsto država, koje predstavljaju najmanje 65 odsto stanovništva Evropske unije.

Građani Kosova su jedini u Evropi koji još uvek ne mogu putovati bez viza u zemlje Schengen zone.

Jednom kada Evropski parlament i Savet EU-a usvoje ovaj predlog, što se ne očekuje pre kraja ove godine, građani sa pasošima Kosova će moći da bez viza putuju i do 90 dana borave u zemljama potpisnicama schengenskog sporazuma.

Izvor: Agencije