Komisije će provjeravati ratnu prošlost bh. sudija i tužilaca

Najspornija tačka prethodnog zaključka u Vijeću bila je izglasana tijesnom većinom (Al Jazeera)

Visoko sudsko i tužilačko vijeće Bosne i Hercegovine nakon reakcije Evropske komisije preinačilo je zaključak iz oktobra kojim se, između ostalog, bez disciplinskog postupka predviđala mogućnost preispitivanja prošlosti nosilaca pravosudnih dužnosti u Bosni i Hercegovini.

Novim zaključkom ta se mogućnost stavlja u okvire disciplinskih komisija ili tijela koja će se baviti tim poslom.

Zahtjev za preispitivanje ratne prošlosti sudija i tužilaca Vijeću je došao od Centra za istraživanje rata i ratnih zločina bh. entiteta Republika Srpska, nakon čega je Vijeće donijelo prvobitni zaključak.

Centar za istraživanje rata i ratnih zločina i traženje nestalih osoba RS-a dostavio je VSTV-u informacije o ratnoj prošlosti sudija i tužilaca Bošnjaka. Vijeće je informacije stavilo na dnevni red, a onda i usvojilo, na sjednici 26. oktobra, zaključke kojima se informacije upućuju Uredu disciplinskog tužioca VSTV-a i Tužilaštvu Bosne i Hercegovine, od kojeg se dodatno traže podaci vodi li se protiv sudija i tužilaca navedenih u informaciji, ali i svih ostalih krivični postupak, kao i podatke o dosad osuđenim i oslobođenim optuženima za ratni zločin te njihovoj nacionalnosti.

Uslijedile su oštre reakcije Evropske komisije, Ureda visokog predstavnika te ambasada Njemačke i Velike Britanije, dok je Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u znak negodovanja uskratila finansiranje konferencije o reformi pravosuđa.

‘Unapređenje disciplinskog postupka’

Najspornija tačka prethodnog zaključka u Vijeću bila je izglasana tijesnom većinom, a predsjednik VSTV-a Milan Tegeltija pojasnio je preinake zaključka.

“Korektivni mehanizam o kojem smo govorili bez disciplinskog postupka stvorio je najveći prostor za špekulativna tumačenja namjera VSTV-a, pa se išlo tako daleko da se tvrdilo da Savjet želi da ima svojevrsni prijeki sud odstranjivanja politički nepodobnih tužilaca. Zbog svih reakcija koje su uslijedile, naročito Evropske komisije, mi smo se odlučili da integrišemo taj mehanizam kroz unapređenje disciplinskog postupka”, rekao je Tegeltija.

Izvor: Al Jazeera