Komesarka UN-a zatražila odštete za stoljeća rasne nepravde

Države moraju ne samo reformirati policije, nego moraju rješavati i rasne nejednakosti (EPA)

Kako bi se dijelom ispravila višestoljetna rasna nepravda potrebne su odštete i službena izvinjenja, izjavila je u srijedu visoka komesarka Ujedinjenih naroda za ljudska prava Michelle Bachelet na sastanku Vijeća UN-a za ljudska prava, koje je raspravljalo o posljednjim događajima u SAD-u i rasizmu u svijetu.

“Iza današnjeg rasnog nasilja, sistemskog rasizma i diskriminatornih politika stoji propust da se prizna i suoči s nasljeđem trgovine robljem i kolonijalizma”, rekla je ona, prenosi Hina.

Države moraju ne samo reformirati policije, nego moraju rješavati i rasne nejednakosti, koje vode lošijoj zdravstvenoj njezi, neodgovarajućem obrazovanju, preprekama pri zapošljavanju, višoj stopi osoba u zatvorima i ograničenjima pri glasanju, dodala je. 

“Vrijeme je od ključne važnosti. Strpljenje se potrošilo”, istaknula je Bachelet.

Philonise Floyd : UN ima moć

Brat Georga Floyda, čija je smrt prilikom policijske intervencije pokrenula proteste i traženje rasne pravde u SAD-u i po cijelom svijetu, rekao je da Afroamerikanci u Sjedinjenim Američkim Državama trebaju pomoć Vijeća UN-a kako bi zaštitili svoja prava.

U videoporuci Vijeću sa sjedištem u Ženevi, Philonise Floyd pozvao je to tijelo UN-a da pokrene formalnu istragu o rasizmu i policijskom nasilju nad Afroamerikancima, kao što su predložile afričke države.

“Vi u UN-u ste čuvari vaše braće i sestara u Americi i imate moć pomoći nam da dobijemo pravdu za mog brata Georgea”, rekao je Philonise Floyd.

“Crni životi nisu važni u Sjedinjenim Američkim Državama… Kako ste vidjeli na snimci da je mučen i ubijen moj brat, tako se odnosi policija prema Afroamerikancima”, kazao je on.

Izvor: Agencije