Komesarijat: Lažne vijesti o kupovini kuća za migrante u Srbiji

Migranti
U prva dva mjeseca povećao se broj migranata koji su ušli u BiH u odnosu na lani (EPA)

Republički Komesarijat za izbeglice i migracije upozorio je javnost u Srbiji da se na društvenim mrežama “opet šire lažne vesti” u kojima se navodi da to telo po Srbiji kupuje kuće namenjene migrantima sa Bliskog istoka i iz Afrike.

Komesarijat navodi da je u pitanju kupovina kuća i izgradnja stanova kroz Regionalni stambeni program za izbeglice iz Bosne i Hercegovine i Hrvatske koje nemaju rešeno stambeno pitanje.

Manipulacija izbjeglicama

U saopštenju se upozorava da “nije prvi put da se na internetu na ovakav način manipuliše izbeglicama ratova devedesetih i širi ksenofobija prema migrantima”.

“Lažnu vest prati slika dokumenta Komesarijata upućenog nadležnom ministarstvu na saglasnost. Dokument je deo procedure sprovođenja Regionalnog stambenog programa kroz koji je do sada već stambeno zbrinuto više od 2.500 izbegličkih porodica iz BiH i Hrvatske”, piše u saopštenju.

Komesarijat je izrazio zahvalnost medijima koji, kako se navodi, “pre preuzimanja lažnih vesti prethodno provere navode” i dodao da “ostaje otvoren za istinito i blagovremeno informisanje javnosti o svim temama iz svoje nadležnosti”.

Izvor: Agencije