Komesar za proširenje Hahn u posjeti BiH

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović i predsjedavajući Vijeća ministara ove države Denis Zvizdić u srijedu su primili komesara Evropske unije za politiku susjedstva i pregovore o proširenju Johannesa Hahna, javlja agencija Anadolija.

Hahn se prvo sastao s Izetbegovićem u zgradi državnog Predsjedništva u Sarajevu, a nakon toga je održao sastanak sa šefom bh. Vlade.

Evropski komesar je s najvišim bh. zvaničnicima razgovarao o najnovijim dešavanjima na putu Bosne i Hercegovine prema EU.

Tokom jedne od prethodnih posjeta Sarajevu, početkom proljeća, Hahn je upozorio na nužnost usaglašavanja efikasnog mehanizma koordinacija, adaptiranja Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, napredak u provedbi Reformske agende te objavu rezultata popisa stanovništva.

Opredjeljenost reformama

Izetbegović je ponovio opredijeljenost vlasti u BiH da nastave sa započetim reformskim procesima i rad na ispunjavanju preostalih obaveza koje stoje pred ovom državom.

Naglasio je kako se intenzivno provode aktivnosti na provođenju mjera Reformske agende na svim nivoima vlasti u BiH. Informirao je Hahna o postignutom dogovoru kada je u pitanju prilagodba SSP-a u njegovom trgovinskom dijelu, navodi se u saopćenju Predsjedništva BiH.

Izetbegović je također informirao europskog komesara kako su u toku pripreme za objavu popisa stanovništva u BiH. Izrazio je očekivanje kako će članice EU na narednom sastanku ministara vanjskih poslova EU, jula ove godine, razmotriti Zahtjev za članstvo BiH u EU i u slučaju da ga prihvate, pozvati Europsku komisiju da pripremi mišljenje o zahtjevu za članstvo, te dostavi upitnik na osnovu kojeg će se ocijeniti nivo dosezanja kriterija za članstvo u EU, dodaje se u saopćenju.

Hahn je jasno kazao kako je BiH napravila vidljiv napredak i kako treba iskoristiti ovaj pozitivan momentum i još odlučnije krenuti u ispunjavanje obaveza i nastaviti provoditi neophodne reforme.

‘Ne treba gubiti vrijeme’

Tom prilikom dao je i određene rokove, koji su već istekli.

“Pregovori s EU-om utječu na rast investicija. Ako Bosna i Hercegovina ispuni navedene uvjete do maja, upitnik EU-a koji Bosna i Hercegovina treba ispuniti bit će poslan prije ljetne pauze. U suprotnom, cijeli proces bi bio prebačen za šest mjeseci”, naveo je tom prilikom Hahn.

Podsjetio je kako je u posljednje vrijeme “napravljen zamah i Bosna i Hercegovina ne treba gubiti vrijeme”.

“Ovaj proces je zajednička odgovornost domaćih vlasti, a građani zaslužuju bolje”, rekao je Hahn.

Izvor: Al Jazeera i agencije