Komesar UN-a: Trump vraća svijet u vrijeme pred Prvi svjetski rat

Al-Hussein je kritikovao Trumpov govor u Davosu (EPA)

Visoki komesar UN-a za ljudska prava Zeid Ra'ad al-Hussein izrazio je zabrinutost zbog poziva američkog predsjednika Donalda Trumpa u Davosu svim zemljama da slijede svoje interese, upozorivši da će to vratiti svijet u okolnosti kakve su vladale pred Prvi svjetski rat.

“To je scenario 20. stoljeća”, rekao je Al-Hussein. “On (Trump) pozvao je sve zemlje da slijede vlastite interese, bez obzira na to što će se, ako se to uradi, ako svaka zemlja usko slijedi svoju agendu, ona sudariti s agendama drugih i vratit ćemo svijet u 1913. godinu”, upozorio je Al-Hussein u Davosu.

Trump je ranije danas u svom govoru na Svjetskom ekonomskom forumu nastojao privući strane investicije govoreći da su Sjedinjene Američke Države “otvorene za biznis”, istovremeno obećavajući da će preduzeti mjere protiv, kako je rekao, nepravednih trgovinskih sporazuma.

Politika koja će dovesti do raspada

Ponovivši svoj slogan “Amerika na prvom mjestu”, Trump je rekao da očekuje od svih svjetskih čelnika da stave interese svojih zemalja na prvo mjesto.

Prema Al-Husseinovim riječima, takva politika dovest će do toga da se u nekom trenutku sve raspadne i do velike patnje ljudi, prenosi Reuters.

“Etnički, šovinistički nacionalizam, osjećaj nadmoći u zajednicama predodređenim za to na osnovu boje kože ili etniciteta, a da su drugi ljudi na neki način manje vrijedni ili da su neke zemlje nekako moralno superiornije od ostalih – to je ono što nas uvlači u nevolju”, zaključio je komesar UN-a.

Izvor: Agencije