Komercijalni dronovi legalni u Južnoj Africi

Južnoafrička Republika postala je prva država u Africi koja je legalizovala upotrebu komercijalnih dronova i počela izdavati licence pilotima.

Ali, mnogi u ovoj zemlji ne misle da je to dobra ideja, zbog mogućnosti zloupotrebe ove tehnologije. Piloti i južnoafrički regulatori, ipak, smatraju da potencijalna korist uveliko nadmašuje rizik.

Zvuk drona često se povezuje sa vojnom upotrebom. Ali, njihovo korištenje u komercijalne svrhe sve je popularnije. Odnedavno je u Južnoafričkoj Republici i u potpunosti legalno.

“Ogromne su prednosti korištenja ove tehnologije i prognoziramo joj izuzetno brz rast. Stoga moramo biti spremni za njega“, navodi Subash Devkaran iz Civilne avijacije Južne Afrike.

Poslovne mogućnosti

Michael Muller je među prvim instruktorima koji su dobili licencu. Kaže da dronovi pilotima nude više poslovnih mogućnosti.

„Naš prvi projekat bio je nadgledanje i zaštita nosoroga u nacionalnom parku i tada smo počeli upravljati dronovima i obučavati zainteresovane“, kazao je Michael Muller, pilot drona.

Kada za njih zakačite kameru, dronovi mogu biti korišteni od poljoprivrede do rudarstva.

“Do sada, najveća potražnja za dronovima zabilježena u lokalnoj filmskoj i producentskoj industriji. Iz nadležnog tijela za civilnu avijaciju kažu da očekuju postepeni rast interesovanja i u ostalim sektorima, jer je korištenje dronova jeftinije od komercijalnih letjelica“, javlja reporterka Al Jazeere Fahmida Miller.

Zbog sigurnosti u saobraćanju bespilotnih letjelica, zakoni određuju koliko blizu zgrada i ulica dronovi mogu da lete.

“U izradi dronova nije korištena visokokvalitetna elektronika, što znači da nivo rizika od njihovog rušenja tek treba biti ustanovljen, ne posjedujemo dovoljno inžinjerskih i naučnih podataka o njima. Oni mogu prevoziti bombe, hemijsko ili biološko oružje i zalijetati se u zgrade ili grupe ljudi“, navodi Subash Devkaran.

Budućnost komercijalne avijacije

Bez obzira na rizik od zloupotrebe, ovaj iskusni pilot smatra da su dronovi budućnost komercijalne avijacije i da bi njihov potencijal trebalo da bude prepoznat širom afričkog kontinenta. 

“Problem je obujam regulativa, odnosno količina preciznog posla koji treba biti obavljen da bi garantovali sigurnost u aviosaobraćaju, jer se, prvi put u historiji, letjelice s pilotima miješaju s onim bespilotnim“, rekao je Ian Melamed, pilot ProWingsa.

Zbog toga će, smatraju stručnjaci, proći dosta vremena dok pionirski poduhvat Južnoafričke Republike ne bude prepoznat u ostalim afričkim zemljama. Do tada, dronovi ostaju privilegija vojske.

Izvor: Al Jazeera