Komemorativna sjednica Skupštine opštine Srebrenica

Svake godine 10. jula se održava sjednica Skupštine opštićine na kojoj se odaje počast svim stradalim Srebrenčanima u proteklom ratu (Anadolija)

U bosanskohercegovačkom gradu Srebrenica u utorak je održana komemorativna sjednica Skupštine opštine, na kojoj su odbornici, načelnik i zamjenik načelnika te osobe iz javnog i političkog života odale počast svim nevino stradalim stanovnicima ovog grada u posljednjem ratu, prenosi agencija Anadolija.

Sjednicu je otvorio predsjednik Skupštine opštine Srebrenica Alija Tabaković, a prisutnima se obratio opštinski načelnik Mladen Grujičić.

“Komemorativnom sjednicom na dostojanstven način pokazujemo kako je moguće da budemo jedinstveni i pokažemo svima kako je u Srebrenici moguć suživot. Prošlost ne možemo promijeniti, ali budućnost moramo graditi. Na to nas obavezuju naša djeca, ali i naši najmiliji koji su izgubili svoje živote u proteklom ratu”, istakao je Grujičić.

“Zločini nad svim narodima ne smiju se zaboraviti. Na nama je da opominjemo da se oprostiti mora, ali ne i zaboraviti. Svako ko je činio zločin nad bilo kim i za bilo koga mora odgovarati za ta djela. Naš zadatak je da stvaramo ambijent u kojem će naši sugrađani imati bolji život.”

Zajednička budućnost nema alternativu

Zamjenik načelnika Opštine Srebrenica Nermin Alivuković rekao je kako je komemorativna sjednica Skupštine opštine način da se prisjeti svih žrtava tokom rata u Srebrenici.

“Ovo je još jedan pokazatelj da su Srbi i Bošnjaci spremni odati počast svim žrtvama, ali i da se okrenemo zajedničkoj budućnosti, koja nema alternativu u Srebrenici”, poručio je on.

Odbornici Srebrenice donijeli su 2007. godine odluku da 10. jula svake godine bude održana sjednica Skupštine opštine na kojoj se odaje počast svim stradalim Srebrenčanima u proteklom ratu, Bošnjacima, Srbima i pripadnicima drugih naroda.

Izvor: Agencije