Komemoracija u Jasenovcu: Jevrejska zajednica odbila Plenkovićev poziv

Jasenovac
Neće biti svečanog komemorativnog programa, već će se samo biti položeni vijenci (EPA)

Predsjednik Kluba zastupnika Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) u Hrvatskom saboru Branko Bačić najavio je u srijedu kako će se na sastanku vladajuće koalicije vjerojatno razgovarati i o komemoraciji u Jasenovcu, s obzirom na to da Vladi svaki dan stižu odbijenice manjinskih i ostalih zajednica na prijedlog da se održi zajednička, jedinstvena komemoracija.

“Danas ćemo imati sastanak vladajuće koalicije na kojemu ćemo vjerojatno razgovarati i o komemoraciji u Jasenovcu”, rekao je Bačić u Hrvatskom saboru nakon sjednice Kluba HDZ-a.

Dodao je kako očekuje dolazak i predstavnika SDSS-a jer iz razgovora sa zastupnicima te stranke nije, kaže, stekao dojam niti shvatio na bilo koji način da Klub zastupnika SDSS-a više nije član vladajuće većine.

“Dapače, razgovarali smo i o projektima koji su pred nama. Ni u dosadašnjoj suradnji nisam vidio nikakav problem zbog čega Milorad Pupovac ne bi došao na sastanak i sudjelovao u radu vladajuće koalicije”, poručio je.

Predsjedništvo Samostalne demokratske srpske stranke nedavno je odlučivalo o tome hoće li ostati u vladajućoj koaliciji. SDSS tada nije odlučio napustiti vladajuću koaliciju, već je ovlastio predsjednika stranke Milorada Pupovca i Klub zastupnika SDSS-a da o cjelokupnoj situaciji razgovaraju s koalicijskim partnerima.

Kraus: Ne idemo na komemoraciju s Vladom

Pupovac se nije pojavio na prošlom sastanku koalicijskih partnera.

Bačić je rekao da ne zna kakvu obavezu ima premijer Andrej Plenković da neće moći, već treću godinu za redom, sudjelovati na komemoraciji na Bleiburgu te uputio novinare da to pitanju njega premda vjeruje kako će premijer to osobno najaviti.

“Što se tiče komemoracije, jasan je stav Vlade, HDZ-a i vladajuće većine u Saboru da ove godine želimo da se obilježi stradanje na Bleiburgu”, ponovio je Bačić.

Predsjednik koordinacije Židovskih općina u Hrvatskoj Ognjen Kraus potvrdio je u utorak kako neće zajedno s Vladom ići na komemoraciju žrtvama ustaškog koncentracijskog logora Jasenovac, a predsjednik Saveza antifašističkih boraca (SABA) Franjo Habulin kazao je da će odluku o odlasku na zajedničku komemoraciju predsjedništvo saveza donijeti u četvrtak.

Nakon što je premijer Andrej Plenković pozvao predstavnike SABA-e, židovske zajednice, te Srba i Roma da sudjeluju u zajedničkoj komemoraciji žrtvama u Jasenovcu, Kraus je potvrdio da članovi židovske zajednice neće prihvatiti taj poziv.

“Ništa se nije promijenilo u godinu dana, ništa novoga se nije dogodilo”, kazao je pozvavši se na povijesni revizionizam i Vladin odnos prema ustaškom pozdravu ‘Za dom – spremni’.

SABA odlučuje u četvrtak

Vladajućoj politici zamjera, kako je izjavio medijima, i to što je HDZ-ov voditelj odjela za medije Andrej Rora.

Habulin je kazao da će odluku o odlasku na komemoraciju predsjedništvo SABA-e donijeti u četvrtak na sjednici.

“Postoji želja da se bude zajedno, ali i argumenti protiv toga”, kazao je dodavši da bi zajednička komemoracija bila korisna.

“To bi bilo svojevrsno približavanje da se otvori mogućnost za razgovore i da se kroz razgovor rješava problematika vezana za povijesni revizionizam i negativizam koji se gomilao dvadeset i više godina u Hrvatskoj, što nije dobro”, rekao je.

Argument protiv, dodao je, bio bi da se nije učinilo ništa u posljednjih godinu dana, a naše članstvo smatra da je situacija još gora nego prošle godine.

Izvor: Agencije