Kombinacija hidroksihlorokina opasna za oboljele od karcinoma i COVID-a 19

Korona virus
Isprva se vjerovalo da kombinacija dva lijeka pomaže oboljelima od COVID-a 19 (EPA)

Pacijenti s karcinomom koji su primali kombinaciju lijeka što ga promiče američki predsjednik Donald Trump imaju triput veće izglede umrijeti u roku 30 dana nego oboljeli koji primaju samo jedan lijek, navode američki znanstvenici u novoj studiji. 

Prvi rezultati studije objavljene u četvrtak upućuju na to da bi liječnici takvim pacijentima trebali prestati propisivati antimalarik hidroksiklorokin u kombinaciji s antibiotikom azitromicinom sve dok ne budu završena dodatna ispitivanja, kažu autori, prenosi Hina.

“Terapija hidroksiklorokinom i azitromicinom snažno je povezana s povećanom opasnošću od smrti”, rekao je Howard Burris, predsjednik Američkog društva za kliničku onkologiju (ASCO), predstavljajući novinarima rezultate studije.

Isprva se vjerovalo da kombinacija ta dva lijeka pomaže oboljelima od COVID-a 19, ali su noviji podaci bacili sumnju na takav pristup.

Za 30 dana umrlo 13 pacijenata

Prvi rezultati, koji trebaju biti predstavljeni na virtualnom sastanku ASCO-a ovog tjedna, govore da bi kombinacija tih dvaju lijekova značila povećanu opasnost za oboljele od raka.

“Kombinacija tih lijekova triput povećava opasnost od smrti u roku 30 dana iz bilo kojeg razloga”, rekao je Jeremy Warner iz zdravstvene ustanove Vanderbilt University Medical System.

Predsjednik SAD-a Donald Trump, koji je često javno promicao terapiju hidroksiklorokinom, objavio je 21. ožujka na Twitteru da kombinacija dvaju lijekova ima potencijal “biti jednom od najvećih prekretnica u povijesti medicine”.

To se temeljilo na studiji koja je obuhvatila manje od 40 pacijenata i bila je objavljena u časopisu International Journal of Antimicrobial Agents.

Novije studije, međutim, pokazuju da ima vrlo malo ili nikakvih koristi od uzimanja kombinacije tih dvaju lijekova, a da su rizici povišeni.

Warner i njegovi kolege analizirali su podatke 925 pacijenata oboljelih od raka koji su se zarazili korona virusom u ožujku i travnju.

Trinaest posto tih pacijenata umrlo je u roku 30 dana od postavljanja dijagnoze.

Francuska, Italija i Belgija obustavile korištenje

Općenito, pacijenti kod kojih je karcinom aktivno napredovao u vrijeme infekcije imali su pet puta veće izglede umrijeti u roku 30 dana u odnosu na one koji nisu bili u remisiji ili kod njih u tom trenutku nije bilo znakova raka.

U istraživanju koje predstavlja studija 180 pacijenata primalo je hidroksiklorokin u kombinaciji s azitromicinom, a 90 samo hidroksiklorokin.

Američka Agencija za hranu i lijekove (FDA) dopustila je propisivanje kombinacije dvaju lijekova u liječenju bolesti COVID-19 u izvanrednim slučajevima, ali službeno nije odobrila takvu terapiju.

Vlade Francuske, Italije i Belgije u srijedu su obustavile korištenje hidroksiklorokina protiv COVID-a 19 držeći se naputka Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), koja je u ponedjeljak odlučila prekinuti testiranje tog lijeka iz sigurnosnih razloga.

Warner je rekao da sam hidroksiklorokin ne donosi znatniju opasnost i napomenuo da je relativno malen broj pojedinaca koji uzimaju samo taj lijek.

Potrebno je provesti pomno dizajnirana istraživanja da bi se razjasnile opasnosti i koristi uzimanja tih dvaju lijekova pojedinačno ili u kombinaciji.

Opasnost od srčanih tegoba

Warner je rekao da su njegova otkrića sukladna analizi objavljenoj prošlog tjedna u medicinskom časopisu Lancet koja se odnosi na više od 96.000 ljudi hospitaliziranih s COVID-om 19.

Ta je studija pokazala da je hidroksiklorokin povezan s povećanom opasnošću od smrti i srčanih tegoba.

Predsjednik ASCO-a Richard Schilsky kazao je da “nema dovoljno dokaza u prilog rutinskog uzimanja hidroksiklorokina” za liječenje COVID-a 19 kod pacijenata s karcinomom.

Pozvao je na oprez sve dok medicinski stručnjaci ne budu raspolagali s više podataka. 

Takva bi se terapija trebala uzimati samo u kontekstu kliničkih ispitivanja, upozorio je Schilsky.

Samo su dva pacijenta obuhvaćena studijom uzimala lijek kao dio kliničkog ispitivanja.

Na oprez je pozvao i William Cance, znanstveni voditelj u Američkom društvu za rak, kazavši da ta studija poziva na “oprez u propisivanju ta dva lijeka pacijentima oboljelima od raka i COVID-a 19”.

Izvor: Agencije