Oglasi

Komarica: Očekujem da papa pita Dodika gdje je 95 posto katolika u RS-u

U bh. entitetu Republika Srpska nedostaje gotovo 95 posto katolika od broja koji je bio prije rata, kaže biskup banjalučki.
Znamo godinama kakva je situacija s katolicima u ovoj zemlji i šta se s njima dogodilo za vrijeme rata i nakon tog periodaAl Jazeera - Arhiva

Biskup banjalučki Franjo Komarica izjavio je da ga raduje da će naredne sedmice doći do susreta poglavara Katoličke crkve pape Franje i predsjedavajućeg Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorada Dodika, ističući da očekuje da će biti riječi i tome da gotovo nema 95 posto katolika u odnosu na njihov broj prije rata na području bh. entiteta Republika Srpska.

"Znamo godinama kakva je situacija s katolicima u ovoj zemlji i što se s njima dogodilo za vrijeme rata i nakon tog perioda i da danas imamo manje od polovice katolika od onog broja koji je bilo prije rata na području cijele Bosne i Hercegovine", rekao je Komarica.

Poznato je da, kaže, u RS-u nedostaje gotovo 95 posto katolika od onog broja koji je bio prije rata, prenosi Fena.

"Vjerujem da, ako i o čemu bude razgovora između pape i njegovih suradnika i političkog predstavnika Bosne i HercegovineH, bit će pitanje gdje su katolici i zašto se nije i politički, pravno i ekonomski omogućilo da se vrate oni koji su to željeli", istakao je Komarica.

Hiljade zahtjeva za povratak

Dodao je u izjavi novinarima u Banjoj Luci da ima još gotovo 4.000 zahtjeva porodica katolika koji čekaju da se vrate na područje ove biskupije, ali niko im ne želi pomoći.

"Pri tom susretu morat će biti postavljeno pitanje što kanite s Bosnom i Hercegovinom bez jednog konstitutivnog naroda i Katoličke crkve, koja ima duge korijene", rekao je Komarica.

Podsjetio je da Katoličkoj crkvi nije vraćena imovina i da su slali zahtjeve da se to omogući, kako bi pomogli osobama u stanju socijalne potrebe.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.