Komandant nuklearnih snaga SAD-a ne bi poslušao Trumpa

Raketa, Lansiranje
John Hyten tvrdi da je razmatranje scenarija za reagiranja u slučaju nezakonitog naređenja standardna praksa (EPA)

Vrhovni zapovjednik američkih nuklearnih snaga John Hyten izjavio je da ne bi poslušao predsjednika SAD-a Donalda Trumpa ako naredi “nezakonitu” upotrebu nuklearnog oružja.

Hyten, zapovjednik američkog Strateškog zapovjedništva (STRATCOM), rekao je na Međunarodnom sigurnosnom forumu u Halifaxu kako je mnogo razmišljao o tome što bi učinio ako bi dobio takvo naređenje.

“Neki ljudi misle da smo glupi. Mi nismo glupi. Mislimo puno o takvim stvarima. Kad imate ovakvu odgovornost, kako da ne mislite o tome”, odgovorio je na pitanje o takvom scenariju.

Hyten, koji je odgovoran za američki nuklearni arsenal, objasnio je proces koji bi uslijedio nakon takve zapovjedi.

“Kao zapovjednik STRATCOM-a, savjetujem predsjednika, on će mi reći što da radim. A ako je to nezakonito, šta će se dogoditi? Reći ću: ‘Gospodine predsjedniče, to je nezakonito.’ I što će on učiniti? Upitat će: ‘Što bi bilo legalno?’ I izaći ćemo s opcijama, s kombiniranim kapacitetima, kao odgovor na svaku situaciju, i to tako funkcionira. Nije tako komplicirano”, objasnio je Hyten, kako prenosi Tanjug.

Pentagon bez komentara

On je rekao da je razmatranje scenarija za reagiranja u slučaju nezakonitog naređenja standardna praksa.

“Ako izvršite nezakonito naređenje, idete u zatvor. Mogli biste ostatak života provesti u zatvoru”, kazao je on.

Pentagon nije odmah odgovorio na zahtjev da komentira Hytenovu izjavu, navodi Reuters.

Prije nekoliko dana Kongres je, po prvi put u 40 godina, preispitivao nadležnost američkog predsjednika da pokrene nuklearni napad.

Saslušanje Odbora Senata za vanjske odnose nazvano je “Nadležnost za izdavanje naredbe za korištenje nuklearnog oružja”, prenijele su agencije.

Republikanski predsjedatelj ovog panela prošlog je mjeseca optužio predsjednika Trumpa da vodi SAD “na put prema Trećem svjetskom ratu”.

Trump je u kolovozu obećao da će na Sjevernu Koreju baciti “oganj i bijes kakav svijet nikad nije vidio” ako ta zemlja nastavi širiti svoj program nuklearnog naoružanja.

Senatori su, između ostaloga, željeli znati što bi se dogodilo ako bi predsjednik naredio nuklearni napad.

Robert Kehler, bivši zapovjednik američkog Strateškog zapovjedništva, kazao je da bi on na svojoj prethodnoj poziciji izvršio predsjednikovu naredbu za pokretanje napada ako je ona zakonita.

Kehler je naveo da bi se, ako bi bio nesiguran u vezi sa zakonitošću te odluke, posavjetovao s vlastitim savjetnicima.

Isključiva predsjednikova nadležnost

U određenim situacijama, objasnio je Kehler, “rekao bih da nisam spreman to učiniti”.

Senator Ron Johnson, republikanac iz Wisconsina, upitao je što bi se zatim dogodilo, na što je Kehler priznao da ne zna.

Kao vrhovni zapovjednik oružanih snaga, predsjednik ima isključivu nadležnost narediti nuklearni napad, koji može biti izveden s podmornice, zrakoplova ili ispaljivanjem interkontinentalnog balističkog projektila, što predstavlja “nuklearnu trijadu”.

Prema trenutačnim propisima, američki predsjednik može pokrenuti napad ukucavanjem šifri u uređaj koji uvijek ide kamo god ide predsjednik.

Trump nema obvezu o toj odluci konzultira se s bilo kime, niti mu je potreban konsenzus drugih članova vlade.

Izvor: Agencije