Kolumbijci glasali za desničare, mirovni sporazum ugrožen

Mirovni sporazum s glavnim ljevičarskim pobunjenicima donio je Santosu Nobelovu nagradu za mir

Kolumbijci su na izborima za Kongres održanim u nedjelju većinom glasovali za desničarske stranke, a ishod izbora dovodi u pitanje mirovni sporazum postignut s glavnim ljevičarskim pobunjenicima, koji je 2016. godine predsjedniku Juanu Manuelu Santosu donio Nobelovu nagradu za mir.

Stranka nacionalnog jedinstva predsjednika Santosa, koja je bila najveći politički pokret u dosadašnjem sazivu Kongresa Kolumbije, pretrpjela je poraz na izborima, završivši na petom mjestu po broju osvojenih glasova, prenosi Tanjug od agencije AP.

Glasovanje u nedjelju smatra se i svojevrsnim barometrom za predsjedničke izbore, koji će biti održani u svibnju, navodi američka agencija.

Bez podrške programu FARC-a

Na ovogodišnjim su se izborima za Kongres bivši pripadnici Revolucionarnih oružanih snaga Kolumbije (FARC) prvi put politički nadmetali otkad su razoružani sukladno mirovnom sporazumu iz 2016. kojim je okončan 50-godišnji sukob.

Ipak, kao što se i očekivalo, podrška njihovom radikalnom programu praktično je izostala, pri čemu su kandidati FARC-a osvojili manje od 0,5 posto glasova, što znači da će njihova stranka dobiti samo deset mjesta, koliko im je zajamčeno mirovnim sporazumom.

Za razliku od njih, mnogi od kritičara mirovnog sporazuma osvojili su mjesta u Kongresu, a stranka Demokratski centar bivšeg predsjednika Alvara Uribea na putu je da postane najveći blok u Senatu.

Rezultati nedjeljnih izbora po svoj će prilici dovesti do krajnje neizvjesnosti u predsjedničkoj utrci uoči izbora u svibnju, zaključuje američka agencija.

Izvor: Agencije