Kolumbija napušta Uniju južnoameričkih država

Kolumbijska vlada već je započela formalni postupak prekida ugovora koji je povezuje s UNASUR-om, kazao je Duque (EPA)

Kolumbija će napustiti Uniju južnoameričkih država (UNASUR) unutar šest mjeseci zbog njenog “saučesništva” s “diktaturom” Nicolasa Madura u Venezueli, najavio je u ponedjeljak kolumbijski predsjednik Ivan Duque.

“Godinama sam javno govorio da Kolumbija ne bi trebala nastaviti biti dijelom UNASUR-a, institucije koja je sredila, svojom šutnjom i često samodopadnošću, da se brutalno odnošenje venecuelske diktature spram građana ne osuđuje”, kazao je u saopćenju Duque koji je na dužnost stupio početkom augusta.

Regionalni blok

Regionalni blok, osnovan 2008. na poticaj tadašnjeg brazilskog i venecuelskog predsjednika Lule i Huga Chaveza, “nikada nije osudio nijedno od tih brutalnih ponašanja” niti garantirao “slobodu” Venecuelcima, dodao je Duque.

Kolumbijska vlada već je započela formalni postupak prekida ugovora koji je povezuje s tom organizacijom, naglasio je on, prenosi Hina.

Ministar vanjskih poslova Carlos Holmes Trujillo već je najavio povlačenje Kolumbije 10. augusta, ili tri dana nakon dolaska na vlast Ivana Duquea.

Kolumbija će međutim nastaviti raditi na unapređivanju “multilateralizma” u regiji poštujući Međuameričku demokratsku povelju, potpisanu u okviru Organizacije američkih država (OAS), izjavio je Ivan Duque.

Izvor: Agencije